Publicitātes attēls

No 4. līdz 8. decembrim Latvijas–Igaunijas pierobežas pilsētā Valgā notiks Valgas Arhitektūras rezidences (VARES) ziemas skola par tumsas tēmu. Pieteikties dalībai skolā līdz 1. novembrim aicināti Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs dzīvojoši, studējoši vai strādājoši arhitekti un telpiskie praktiķi.

Ziņas Fold 24. oktobris, 2024

Garajām, tumšajām naktīm arvien straujāk nomainot gaišās, izstieptās dienas, ir īstais laiks pārdomāt mūsu reģionālās īpatnības, kā arī vēsturiskās un šodienas attiecības ar tumsu.

 

Šī gada VARES ziemas skola ietvers darbnīcu, lekciju, diskusijas un eksperimentus ar ikdienu, kas visi aptverti ar omulīgu tumsas segu. Darbnīcā tiks pētīti tumsas un gaismas apstākļi ķermenim tuvu esošā personīgajā telpā, kā rezultātā tiks radītas telpas, kas balansē starp māju, mēbelēm un apģērbu. Darbnīcu vadīs Gēteborgā dzīvojošais arhitekts, telpas un performanču mākslinieks Pablo Ensinass Alonso (Pablo Encinas Alonso), savukārt lekciju lasīs igauņu filozofs, lektors un žurnāla «Ehituskunst» redaktors Eiks Hermans . Nākamais žurnāla «Ehituskunst» numurs būs veltīts vietējo ziemu tumšajiem apstākļiem un arhitektūras attiecībām ar tiem.

 

Piecu dienu un nakšu laikā plānots paveikt sekojošo:

  • pārdomāt arhitektūras un pilsētu tendenci izstumt tumsu ar mākslīgu gaismu;
  • skatīties tieši melnuma bezdibenī;
  • diskutēt par to, vai Valga ir gaismas pilsēta vai tumsas zeme, un iezīmēt, kuras vietas pilsētas telpā ir uzskatītas par nepieciešamām izgaismot un kāpēc;
  • aplūkot satelītattēlus, kuros tumsas salas aizvien vairāk pārpludina gaismas okeāni;
  • mazliet pasnaust;
  • aplūkot tumsu kā apdraudētu sugu, kas jāaizsargā un jāaizstāv;
  • apmeklēt lekcijas;
  • noskatīties nepelnīti mazpazīstamu igauņu politisko trilleri, kurā pilsēta tiek atslēgta no elektrības;
  • lasīt šausmu stāstus;
  • pārmaiņus dežūrēt nakts sardzē, lai novērotu un stāstītu par to, kas notiek, kamēr citi guļ;
  • pārdomāt, kas ir drošāk — būt neredzamam vai apgaismotam tumsā;
  • pārdomāt ekosistēmas, kas laika gaitā ir pielāgojušās dabiskajam gaismas ritmam un tagad ir apjukušas.

 

Lai piedalītos VARES ziemas skolā, jāiesniedz CV un īss savas telpiskās prakses apraksts (portfolio nav obligāts), kā arī intereses apliecinājums motivācijas vēstules (līdz 400 vārdiem), īsa video (līdz 3 minūtēm) vai citā radošā formā. Pieteikums var iesniegt līdz 1. novembrim, nosūtot uz e–pastu info@vares.space un norādot tēmu «Hello darkness *jūsu vārds*».

 

No visiem pieteikumiem VARES kuratori izvēlēsies desmit dalībniekus, kuri tiks izziņoti līdz 8. novembrim. Dalība ziemas skolā izvēlētajiem dalībniekiem ir bez maksas, un VARES nodrošinās kopīgu izmitināšanu, ēdināšanu un atbalstu ceļošanai.

 

Ziemas skolu organizē Valgas arhitektūras rezidence (VARES). Iniciatīvas mērķis ir meklēt un radīt alternatīvas telpiskās prakses, kas nav balstītas tirgus loģikā, bet gan vēlmē radīt telpas, kas bagātina ikdienas dzīvi un stiprina vietējo kopienu un Valgas pilsētu. Skolu atbalsta «Nordplus Horizontal», «Nordic Culture Point» un Igaunijas Kultūras ministrija. VARES ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu 2024 galvenās programmas.