Kolekcijas monētas «Uzcelt neuzcelto» dizains — Rūta Jumīte. Publicitāts foto

Latvijas Banka izlaidusi kolekcijas monētu «Uzcelt neuzcelto», kas ir veltījums izcilās latviešu modernisma arhitektes Martas Staņas veikumam. Monētas dizainu veidojusi multidisciplinārā dizainere Rūta Jumīte, kurai tā ir debija monētu mākslā. Kvadrātiskajā monētā ietverti gan realizētu, gan nerealizētu Staņas projektu skiču fragmenti.

Ziņas Fold 22. oktobris, 2024

Marta Staņa ir spožs vārds arhitektūras, dizaina un mākslas vēsturē. Viņas arhitektūras darbi tapuši 20. gadsimta 50.–70. gados. Vairākums no tiem oriģinālajā izskatā nav saglabājušies, taču Staņas nozīmīgākais darbs — Dailes teātra ēka — joprojām lepni pilda kultūrvietas funkciju Rīgas centrā un ir ikvienam pieejams modernisma arhitektūras piemineklis, kas iekļauts arī Latvijas Kultūras kanonā.

Progresīvas idejas muzeju, kafejnīcu un biroju ēkām, formas un jauno materiālu iespējas Staņa savienoja ar empātisku attieksmi pret apkārtni, dabu un cilvēkiem. Telpu un tās priekšmetus arhitekte veidoja kā vienotu ansambli, šo principu ieviešot dizaina izglītībā. Arhitekte bija mācībspēks tagadējā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Ar savu pieeju viņa ir iedvesmojusi vairākas mākslinieku, scenogrāfu, interjeristu un dizaineru paaudzes. Staņa bija arī talantīga māksliniece un savas idejas pauda krāšņās arhitektūras vizualizācijās uz papīra.

 

Monētas dizaina autore Rūta Jumīte norāda, ka tās kvadrātiskā forma ir atsauce uz Staņas ģeometrisko arhitektūru. Lai uzsvērtu kontrastus, kas bija klātesoši Staņas daiļradē, formai pretstatīti ažūri skiču fragmenti no Staņas projektiem, kas ieskauj krāsainus akvareļus. Uz monētas attēloti divi ievērojamākie darbi Rīgā — Dailes teātris un eksperimentāla daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Brīvības ielā 313 –, kā arī nerealizēti projekti — skices skatu tornim Gaiziņkalnā, brīvdabas koncertzālei Rēzeknē un Nacionālajam teātrim Budapeštā.

 

Vairāk par monētu — Latvijas Bankas mājaslapā.