«Climathon'24» publicitātes attēls

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrs un atvērto inovāciju kustība «Vefresh» aicina pieteikties dalībai hakatonā «Climathon’24», kura kopējais balvu fonds ir 10 tūkstoši eiro. Hakatona mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu un klimatam draudzīgu pilsētvides risinājumu izstrādi, piemēram, meklēt lietojumu nederīgām banknotēm vai kritušām koku lapām, vai rast jaunus risinājumus ielu tīrīšanai. «Climathon’24» norisināsies no 1. līdz 3. novembrim, bet pieteikties iespējams līdz 27. oktobrim.

Ziņas Fold 15. oktobris, 2024

Lai veicinātu radošāku un visaptverošāku risinājumu attīstību ilgtspējīgai pilsētvides attīstībai un cīnītos ar klimata pārmaiņu ietekmē radītajiem izaicinājumiem, šogad Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Climate–KIC» ikgadējā iniciatīva «Climathon» apvienota ar EIT zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Urban Mobility» atbalstīto pilsētvides mobilitātes hakatonu «Urban Mobility Hackathon». Līdz ar to šī gada hakatons, ko kopīgi rīko RTU Zinātnes un inovāciju centrs un «Vefresh», ir vērsts uz divām galvenajām izaicinājumu vertikālēm — aprites ekonomiku un zaļo mobilitāti.

 

«Tā kā pilsētas saskaras ar aizvien lielākiem klimata un mobilitātes izaicinājumiem, nepieciešamība pēc inovatīviem risinājumiem ir lielāka nekā jebkad. Ar «Climathon» palīdzību zaļās mobilitātes vertikālē mēs vēlamies iedvesmot dalībniekus pārdomāt, kā mēs pārvietojamies, izmantojam dabas resursus un uzlabojam pilsētvidi. «Vefresh» ir pārliecināts, ka videi draudzīga mobilitāte nav tikai tehnoloģijas — tā ir arī dzīvojamas un iekļaujošas pilsētvides veidošana. Ar entuziasmu gaidām, kā dalībnieki piedāvās risināt Rīgas pilsētas izaicinājumus, un kādā veidā šie risinājumi var bruģēt ceļu jaunuzņēmumu izveidei ilgtermiņā,» komentē «Vefresh» izpilddirektors, pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš.

 

Aprites ekonomikas jomā dalībnieki risinās Latvijas Bankas un «Rīgas mežu» izaicinājumus, savukārt zaļās mobilitātes jomā — Rīgas valstspilsētas pašvaldības definētos pilsētvides mobilitātes izaicinājumus:

  • lai sniegtu pozitīvu ieguldījumu pārejai uz aprites ekonomiku, Latvijas Banka hakatona dalībniekus izaicinās radīt augstas pievienotās vērtības produktus no nederīgām banknotēm vai uzlabot esošās banknošu pārstrādes tehnoloģijas;
  • «Rīgas meži» no dalībniekiem sagaida idejas inovatīviem risinājumiem, kas varētu palīdzēt efektīvāk utilizēt rudenī sakritušās koku lapas;
  • Rīgas valstspilsētas pašvaldība dalībniekus aicinās domāt par satiksmes plūsmas un sabiedriskā transporta efektivitātes uzlabošanu, ilgtspējīgu dabas resursu izmantošanu, kā arī iedzīvotāju iesaisti un paradumu maiņu pārejā uz ilgtspējīgu pilsētvides mobilitāti.

Hakatonā radītos risinājumus komandas prezentēs žūrijai, sacenšoties par vērtīgām balvām ideju tālākai realizēšanai. Kopējais balvu fonds — 10 tūkstoši eiro.

 

Hakatonā «Climathon’24: aprites ekonomikas un zaļās mobilitātes risinājumi ilgtspējīgai pilsētvidei» aicināti piedalīties visi, kuri interesējas par vides aizsardzību, klimata mērķu sasniegšanu un ilgtspējīgu, kā arī inovatīvu risinājumu ieviešanu pilsētās. Pieteikšanās komandām un individuāliem ideju autoriem atvērta līdz 27. oktobrim. Plašāka informācija par hakatonu — «Climathon» vietnē.