Animācija — Katrīna Sadovņikova

Nākamnedēļ tiks pasniegtas Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 (LAGB 2024). Viena no konkursa atlases žūrijas loceklēm ir arhitekte Dagnija Smilga no «Ēter». 2022. gadā studija saņēma LAGB Lielo balvu par atbalsta centru «Pērle», bet 2023. gadā izcīnīja Latvijas Dizaina gada balvas Grand Prix par izstādes «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» dizainu. Rubrikā «Forša fīča» Dagnija stāsta par savu aizraušanos un prasmi, kas viņai noder, strādājot pie projektiem.

Forša fīča Fold 11. oktobris, 2024

«Mani jau kopš skolas laika interesē drēbes un mode. Pati šuju, eksperimentēju ar tērpiem un arī kolekcionēju šādas tādas vērtīgas modes lietas. Viens no iemesliem, kāpēc man patīk piedalīties izstāžu projektos, ir tas, ka atklāšanā var saposties kā uz modes mēles.

Mana interese par audumiem un konstrukciju formām aizstiepusies arī līdz «Ēter» projektiem, un pēdējos gados no manas aizraušanās tā kļuvusi par daļu no mūsu dizaina valodas. Darbs ar tekstilu bija centrāls «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» dizainā, un savu izpratni par audumiem lieku lietā, arī veidojot dažādus interjera objektus. Prasme šūt man ļauj arhitektūrai un dizainam pieiet organiskāk un taktilāk. Tā noder arī tīri praktiski, jo pati šuju pirmos objektu maketus.»

Dagnija Smilga ir viena no arhitektūras prakses «Ēter» dibinātājām. Balansējot starp pragmatisko un poētisko, «Ēter» tulko kultūras un sabiedrības procesus telpā. Studijas uzmanība pret telpas lietotājiem un viņu gūto pieredzi, veidojot atbalsta centru «Pērle» un izstādes «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» dizainu, novērtēta gan Latvijā gan starptautiski, turklāt — abos projektos klātesoši ir arī tekstila vides objekti. Lai gan «Ēter» pamatā strādā ar arhitektūru un vides dizainu, Dagnijas interese par apģērbu un audumiem ievedusi studiju modes pasaulē — 17. oktobrī Parīzē tiks atklāta «Ēter» veidota džinsa instalācija zīmolam «Weekday».

 

Kamēr Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 norises tuvojas finiša taisnei — no 14. līdz 19. oktobrim tiks atzīmēta jau par tradīciju kļuvusī Arhitektūras nedēļa, kuras centrālais notikums ir LAGB 2024 svinīgā pasniegšanas ceremonija, kas norisināsies 18. oktobrī Rīgas cirkā —, nupat sākusies pieteikšanās Latvijas Dizaina gada balvai 2025.