Attēls — Paula Buškevica

12. oktobrī «InTheCloset» galerijā Viļņā tiks atklāta mākslinieciskā pētiecības projekta «Baltic Lines» grupas izstāde «I hope this email finds you well». Tajā prezentētie darbi tapuši, «Baltic Lines» dalībniekiem gada garumā pētot notikumus, kas saistīti ar «Rail Baltica» būvniecības procesu, un vienlaikus aktualizējot diskusiju par megaprojektu kā semiotisku līdzekli. Izstāde būs skatāma līdz 27. oktobrim.

Ziņas Fold 10. oktobris, 2024

«Baltic Lines» ir mākslinieciskās izpētes tīkls, kas pēta «Rail Baltica» dzelzceļa infrastruktūras megaprojektu, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā. Projektā iesaistījušies vienpadsmit mākslinieki–pētnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Zviedrijas, kuri pievērsīsies tādām tēmām kā Baltijas reģiona koncepts, arhivēšana kā politiska prakse un megaprojektu dokumentēšana.

 

Kā norāda projekta iniciatores Diāna Mikāne un Paula Veidenbauma, izstādes nosaukums — «I hope this email finds you well» — atsaucas uz metaforiskajiem koridoriem, pa kuriem šogad ir gājusi «Baltic Lines» mākslinieciskās pētniecības grupa. «Sekojot līdzi «Rail Baltica» projektam un lasot par tā potenciālu radīt jaunas transporta artērijas, satikšanās punktus un asis, projekta dalībnieki atklāja, ka viņi jau darbojas Baltijas un Ziemeļvalstu ekonomiskajā koridorā, ko materializē dzelzceļa projekts. Vērojot «Rail Baltica» projekta īstenotāju dramaturģiju, grupa nonāca līdz atskaites punktam, kurā mēs visi — neliels mākslinieciskās pētniecības projekts, nākotnes vilciena īstenotāji, Latvija, Lietuva, Igaunija un citi — satiekamies kopīgā līdzsvara aktā, mēģinot kaut ko darīt kopā. Sazināties un būt draugiem. Un vai mēs vispār varam atļauties nebūt draugi? Vai vismaz izrādīt draudzību?» vēsta izstādes apraksts.

Izstāde apmeklētājus vedīs pa padomju sliežu ceļiem, aicinot uzkāpt uz riteņu platformas, kas sākas jau pie ieejas telpas un ļauj horizontāli aplūkot darbus, vienlaikus sniedzot iespēju apstāties, kur nepieciešams. Telpa atver nejaušu draudzību starp izstāžu telpu un vilciena līniju, uzdodot jautājumu — vai vilciens jau tuvojas?

 

Izstādes publiskajā programmā ietverta atklāšanas performance 12. oktobrī plkst. 17.00, kam plkst. 18.00 sekos izstādes apskate. 13. oktobrī plkst. 11.00 apmeklētāji aicināti pievienoties diskusijai Viļņas Laikmetīgās mākslas centra lasītavā. Programma turpināsies ar radošās ceļojumu aģentūras «Toursdetours» pasākumiem 26. oktobrī un noslēgsies ar pēdējo izstādes ekskursiju 27. oktobrī plkst. 15.00

Izstāde būs atvērta no 13. līdz 27. oktobrim «InTheCloset» galerijas angāra telpā, Pelesos g. 10, Viļņā. Darba laiks: sestdienās un svētdienās no plkst. 13.00 līdz 17.00.

 

Projekta iniciatores ir Diāna Mikāne un Paula Veidenbauma. Projekta mākslinieki–pētnieki: Mattias Malk (Igaunija), Eglė Šimėnaitė (Lietuva), Valtteri Alanen (Somija), Sofie Lucia Maria Carlson (Zviedrija), Katariin Mudist (Igaunija), Kamilė Vasiliauskaitė (Lietuva), Aistė Gaidilionytė (Lietuva), Gustavs Grasis (Latvija), Diāna Mikāne (Latvija), Paula Veidenbauma (Latvija). Sadarbības partneri: ISSP, FOLD, VARES, «In The Closet», «Būkčia Kombučia», Viļņas Laikmetīgās mākslas centrs. «Baltic Lines» projektu finansiāli atbalsta «Nordic Culture Point» un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds. «Baltic Lines» norisēm iespējams iespējams sekot projekta Instagram kontā.