Attēls — Latvijas Arhitektu savienība

No 14. līdz 19. oktobrim tiks atzīmēta jau par tradīciju kļuvusī Arhitektūras nedēļa — notikumu sērija ar mērķi novērtēt un izcelt sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusijas par to gan nozares pārstāvju, gan sabiedrības vidū. Arhitektūras nedēļas centrālais notikums ir Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 (LAGB 2024) svinīgā pasniegšanas ceremonija, kas norisināsies 18. oktobrī Rīgas cirkā.

Ziņas Fold 10. oktobris, 2024

Pasaules arhitektūras diena Talsu novadā

Pirmdien, 14. oktobrī, plkst. 10.00–19.00

 

Turpinot ikgadējo tradīciju atzīmēt Pasaules arhitektūras dienu kādā no Latvijas reģioniem, šogad Latvijas Arhitektu savienība (LAS) sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību aicina uz pasākumiem Talsu novadā. Galvenā tēma — «Laukumi pilsētās». Dienas programmā paredzētas gan vērtīgas lekcijas un diskusija, gan izzinoša pastaiga pa Talsiem un objektu apskates, kuru vidū ir Nurmuižas pils ansamblis, Dievturu nams «Dzintari», jaunā Kolkas tirgus ēka un citi. Vairāk informācijas par pasākumu un pieteikšanās — šeit.

Bērnu balvas arhitektūrā «Zirnis» žūrijas tikšanās

Otrdien, 15. oktobrī, plkst. 16.00–19.00 LAS Arhitektu namā, Torņa ielā 11, Rīgā

 

Latvijas Arhitektu savienības brīvdomīgās izglītības iniciatīvas «Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks» dalībnieki arī šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 svinīgajā ceremonijā pasniegs bērnu balvu arhitektūrā «Zirnis». Lai noskaidrotu tās saņēmēju, Arhitektūras nedēļā notiek radošā darbnīca bērniem.

Seminārs «Krāsošanas kvalitātes standarts: Valmieras pilsētas piemērs»

Trešdien, 16. oktobrī, plkst. 14.45–17.30 LAS Arhitektu namā, Torņa ielā 11, Rīgā

 

Uz semināru aicina LAS un Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 Lielais partneris «Tikkurila». Tā pirmajā daļā dalībnieki iepazīsies ar «Tikkurila»izstrādāto, Latvijā pirmo Krāsošanas kvalitātes standartu, kas radīts, lai noteiktu, vai objektā ir veikts kvalitatīvs krāsojums. Semināra otrajā daļā tiks prezentēti praktiski piemēri Krāsošanas kvalitātes standarta izmantošanai konkrētos objektos, aplūkojot Vidzemes slimnīcas un Valmieras teātra pieredzi. Par tiem stāstīs arhitektu biroja «Sestais stils» arhitekte Vita Polkovņikova. Vairāk informācijas — šeit.

LAS un RTU arhitektūras un dizaina institūta mentoringa programmas dalībnieku tikšanās

Trešdien, 16. oktobrī, plkst. 17.00 LAS Arhitektu namā, Torņa ielā 11, Rīgā

 

Šoruden atklātās mentoringa programmas mērķis ir veicināt jauniešu profesionālo attīstību un karjeras izaugsmi arhitektūras nozarē, piedāvājot viņiem iespēju studiju laikā būt ciešā sadarbībā ar pieredzējušiem arhitektiem, kuri sniegtu gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas, kā arī palīdzētu jaunajiem speciālistiem orientēties darba tirgū. Vairāk informācijas par mentoringa programmu — šeit.

Arhitektu biznesa brokastis

Piektdien, 18. oktobrī, plkst. 9.00—12.00 LAS Arhitektu namā, Torņa ielā 11, Rīgā

 

Organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar projektēšanas un inženierijas biroju SEP (A/S «Siltumelektroprojekts»). Programmā — uzaicināto dalībnieku prezentācijas, Latvijas Arhitektu biroju asociācijas u.c. prezentācijas, «Ask and Offer» sesija, kontaktbirža.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 programma

Piektdien, 18. oktobrī, no plkst. 16.00 Rīgas cirkā

  • 16.00–17.45 — starptautiskās žūrijas vieslekcijas
  • 18.00– 18.45 — ekskursijas Rīgas cirka ēkā
  • 19.00–21.00 LAGB 2024 apbalvošanas ceremonija
  • 21.00–24.00 Brīnišķīgas sarunas un mūzika ar Sergeju Timofejevu («Orbīta»)

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču veiksmīgākai pasākuma norisei lūdzam reģistrēt savu apmeklējumu līdz 17. oktobrim, aizpildot anketu.

 

Latvijas Arhitektūras gada balva ir nacionālas nozīmes augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā, kas tiek pasniegts ik gadu. Šogad apbalvojums piedzīvo jau 29. gadskārtu un to organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Kultūras ministriju. Balva ne tikai akcentē izcilākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā un rūpējas par nozares attīstību, bet arī veicina sabiedrības izpratni par arhitektūru.

 

Šogad balvai izvirzīti 16 darbi, no kuriem laureātus izvēlēsies fināla žūrija: Sille Pihlaka (Sille Pihlak, Igaunija), arhitekte, pētniece, lektore, Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras fakultātes dekāne, biroja «Part» līdzdibinātāja; Elodī Degavra (Elodie Degavre, Beļģija), arhitekte, pētniece Lēvenes Katoļu universitātē, kinorežisore; Makss Hāke (Max Hacke, Vācija), arhitekts, arhitektūras studijas «Büro Hacke» dibinātājs, Mīsa van der Roes balvas 2024 laureāts.

«Riga IFF» sadaļas «Architect’s Cut» filma «Dzīve, samontēta» un tikšanās ar režisori

Sestdien, 19. oktobrī, plkst. 19.00—20.30 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, Mūkusalas ielā 3, Rīgā

 

Pilsētvides izpētei un arhitektūrai veltītās Rīgas Starptautiskā kino festivāla «Riga IFF» sadaļas «Architect’s Cut» īpašais seanss, kurā tiks izrādīta dokumentālā filma «Dzīve, samontēta» (Life, Assembled). Pēc seansa — saruna ar filmas režisori, arhitekti, Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 fināla žūrijas locekli Elodī Degavru (Elodie Degavre). Filma pievēršas 1970. gadu beļģu arhitektūras ideāliem — utopiskām idejām par mājokļu krīzes pārvarēšanu ar viegli realizējamiem «dari pats» paņēmieniem. Vairāk informācijas un biļetes — «Riga IFF» mājaslapā.