Foto — Alvis Rozenbergs

Projektējot piejūras māju Kurzemē, arhitektūras birojs OAD iedvesmojies no Latvijas tradicionālās arhitektūras, mūsdienīgi interpretējot manteļskursteni. Tas noteicis ne vien mājokļa funkcionālo plānojumu, bet kalpo arī kā galvenais akcents gan ēkas ārējā veidolā, gan interjerā.

Ziņas Fold 8. oktobris, 2024

Priežu meža ieskauta, dzīvojamā ēka ir saudzīgi iesēdināta kāpā, maksimāli saglabājot dabisko piejūras ainavu un vienlaikus nodrošinot lielāku privātumu mājas iemītniekiem. No jūras puses virs kāpas paceļas izteiksmīgs jumts, kas atbalso ēkas būtiskāko iedvesmas avotu — manteļskursteni. Kā norāda OAD, ir grūti definēt, ko mūsdienās varētu uzskatīt par tradicionālu dzīvojamās mājas arhitektūru, tomēr ar šo projektu arhitekti tiecas no jauna iemiesot tradicionālas mājas sajūtu.

Ēkas sirds, kā tas Latvijā tradicionāli pieņemts, ir pavards jeb tā mūsdienu ekvivalents — virtuve. Telpas forma atsaucas uz manteļskursteni — piltuvveida dūmeni, kas vēsturiski pacēlās virs melnās virtuves telpas vai pat ieskāva to visu, lai izvadītu no mājas dūmus. Virtuve apdarināta ar karsti velvētām metāla plāksnēm, kas atgādina sodrēju noklātas sienas. Neparastā telpas forma ļauj izveidot divus līmeņus ar nelielu mezanīnu, virs kura atveras jumta logs. Kā stāsta arhitekti, antresola stāvs veidots kā mierpilna paslēptuve, kur mājas iemītnieki var vērot zvaigznes.

 

Virtuvei kļūstot par mājokļa centru, visas pārējās funkcijas kārtotas ap to. Ēka būvēta no CLT paneļiem, kas iekšējā apdarē ir atstāti atsegti. Lai radītu vienmērīgu materialitātes plūdumu, arī iebūvētajiem skapjiem un durvīm izvēlēta priedes nažfiniera apdare, savukārt griestiem izmantoti līdzīga toņa akustiskie paneļi, veidojot gaisīgu un brīvu atmosfēru. Par akcentu interjerā kalpo īpaši šim projektam veidotas mēbeles, kā arī saimnieku mākslas kolekcija.

Tāpat kā interjers, arī ēkas eksterjers ir minimāls un neuzkrītošs, tomēr reizē detalizēts. Izteiktā jumta pārkare ir atsauce uz Japānas arhitektūru, savukārt jumta seguma atsegtais «vilnītis» un nevienmērīgais apdares dēļu raksts ir pārdomātas «nepilnības», kas padara potenciāli vienveidīgu veidolu interesantu. Arī mājas dārzs, kas veidots sadarbībā ar ainavu arhitektūras biroju «Galantus», neiejaucas dabiskajā ainavā, bet neuzkrītoši to papildina ar nelieliem stādījumiem un akmeņu kompozīcijām, kas atbalso akmeņaino pludmali.