Animācija — Katrīna Sadovņikova

Rotu dizainere un Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedras vadītāja Rasma Pušpure veido rotas ar pietāti pret apkārtējo pasauli. Izvēloties tīrās un vienkāršas formas, dizainere rada ietvaru rotas valkātāja stāstam, un viņas dibinātais zīmols «Dos Adornments» piedāvā rotas, kas ir reizē laikmetīgas un pārlaicīgas. Rubrikā «Forša fīča» Rasma stāsta par veidu, kā tikt pie jaunām rotām, vienlaikus saudzējot vidi.

Forša fīča Fold 27. septembris, 2024

«Daudz zinām par tekstila un ātrās modes industrijas postu planētai. Arī rotas ir daļa no šī stāsta. Tādēļ par foršu fīču uzskatu iespēju pārstrādāt cēlmetālu izstrādājumus jaunās rotās. Viens auskars pazaudēts, bet otrs klusi stāv plauktā, jūra saplīsušu zelta un sudraba ķēdīšu, kāds gredzens, kas vairs neder vai nepatīk — dažkārt cilvēki nezina, kur vērsties ar saplīsušām, nokalpojušām vai morāli novecojušām rotām, saprotot, ka lombardā tās visticamāk pienācīgi nenovērtēs. Lielākā daļa rotu mākslinieku, dizaineru, juvelieru vai rotu zīmolu var pārvērst veco jaunā. Atliek vien atrast sev tīkamāko! Iedvesmai aicinu ielūkoties Rotu Mākslas biedrības lapā, kur vienkopus var iepazīties ar Latvijas izcilāko rotu mākslinieku darbiem.»

Rasma Pušpure ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina apakšnozarē, un kopš 2021. gada pati vada Metāla dizaina katedru. Paralēli akadēmiskajam darbam Rasma rada savus autordarbus, kā arī rotas zīmolam «Dos Adornments». Kopā ar citiem Rotu Mākslas biedrības māksliniekiem Rasma veicina rotu dizaina attīstību Latvijā. Rasmas radošajām gaitām var sekot viņas mājaslapā un Instagram kontā.