Publicitātes foto

Tirdzniecības centrā «Galerija Centrs» šobrīd skatāmas divas ar dizainu saistītas izstādes. Līdz 20. oktobrim iespējams apmeklēt Eiropas kultūras galvaspilsētas «Tartu 2024» programmas ceļojošo izstādi «Veļas mašīna no bietēm», kas stāsta par izgudrojumiem, pārstrādi un radošu pašdarināšanu padomju Igaunijā. Savukārt līdz 20. novembrim atvērta mākslinieku grupas «Butterman» kūrēta izstāde, kas balstās grafikas dizaineres Alises Miļuhinas grāmatā «100 latviešu burti».

Ziņas Fold 20. septembris, 2024

Veļas mašīna no bietēm

««Veļas mašīna no bietēm» ir izteiciens, kas radies padomju laikos. Tolaik cilvēki bija neticami radoši, ar lieliskām amatniecības prasmēm. Toreiz «dari pats» mentalitāte asociējās ar trūkumu, taču mūsdienās tā ir modes lieta. Mūsu (pār)patēriņa kultūrā cilvēkiem patīk radīt kaut ko pašu rokām, nevis vienmēr pirkt jaunas lietas,» teikts izstādes aprakstā. Ekspozīcijas mērķis ir izgaismot līdz šim maz pētīto un apkopoto pašgatavošanas tradīciju, kā arī neticami daudzveidīgi attīstīto radošumu un prasmes padomju laikā. Caur vēsturisko pieredzi un atmiņu stāstiem izstādes rīkotāji cer iedvesmot mūsdienu cilvēkus pašiem meklēt radošus risinājumus.

 

Izstāde ir daļa no «Tartu 2024» Eiropas kultūras galvaspilsētas pamatprogrammas. Ceļojošā ekspozīcija pirms tam bijusi skatāma visā Igaunijā un arī Valmierā. «Galerijā Centrs», «Burzma telpās 4. stāvā, izstāde apmeklētājiem atvērta līdz 20. oktobrim.

100 latviešu burti

Izstādi veido grafikas dizaineres Alises Miļuhinas grāmatas «100 latviešu burti» vajadzībām savāktie materiāli, kas aptver laika posmu no 1890. līdz 1970. gadam. Kopš 19. gadsimta beigām Latvija ir pārdzīvojusi vairākus vēsturiskus triecienus, kas tieši ietekmējuši latviešu valodu un, protams, arī burtu izskatu. Tipogrāfija mainījās kopā ar Latvijas sabiedrību un politisko situāciju, tā sekoja līdzi kultūras un tehnoloģiju jaunumiem. Arī ortogrāfijas reforma 20. gadsimta sākumā stipri ietekmēja burtu dizaina jomu.

 

Izstādei ir vairākas daļas — tā pēta, kur pazudis «Ŗ», apskata reklāmas plakātus un iepakojumus, kā arī anekdotes, īpaša uzmanība veltīta ābecēm un bērnu literatūrai, iespējams aplūkot arī retu grāmatu un to vāku kolekciju. Izstādes laikā darbojas grāmatu apmaiņas punkts. Izstāde «Galerija Centrs» 3. stāvā atvērta līdz 20. novembrim.