Foto — Kristiāna Zelča

Šodien, 11. septembrī, plkst. 18.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) aicina ikvienu interesentu uz neformālās izglītības programmas «Vārds dizainam» 11. sezonas atklāšanas pasākumu «Jaunie dizainā». Tikšanās vakars sniegs iespēju iepazīt pašmāju dizaineru jauno paaudzi — Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu un absolventu projektus un idejas. Turpmākajos «Vārds dizainam» vakaraos apmeklētāji varēs uzzināt vairāk par dizaina nozīmi kopienās un iepazīt jaunus dizaina vēsturē balstītus projektus.

Ziņas Fold 11. septembris, 2024

«Programma «Vārds dizainam» kļuvusi par teju neatņemamu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja norisi. Ik gadu ir aizraujoši un reizē izaicinoši atrast jaunas dizaina šķautnes, par ko rīkot pasākumus un veicināt daudzveidīgu sadarbību ar Latvijas dizaina kopienu, piepildot programmas virsuzdevumu — attīstīt DMDM kā vienojošu un izglītojošu platformu mūsu dizaina ekosistēmā,» saka projekta vadītāja Kortnija Māra Gurtlava.

 

«Vārds dizainam» 11. sezona sola izcelt jaunos talantus dizainā, tāpat tiks apskatīta dizaina nozīme un jēga kopienu vidū. Atsevišķs pasākums būs veltīts tēmai «Nostalģijas dizains», kurā varēs iepazīt pēdējos gados realizētos projektus, kas raduši iedvesmu Latvijas dizaina un dekoratīvās mākslas vēsturē. Paralēli «Dizaina sarunām» no septembra līdz decembrim norisināsies «Domnīca pedagogiem» un darbnīcas dažādām auditorijām.

11. septembrī — dizaina sarunas «Jaunie dizainā»

Prezentāciju vakarā «Dizaina sarunas: jaunie dizainā» 11. septembrī plkst. 18.00 Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studenti un nesenie absolventi Jānis Kokarevičs, Elīna Pavlova, Una Dakne, Alise Miļuhina, Džeina Lubāne, Līva Ejuba, Pēteris Cukurs, Brūss Kalniņš, Marija Jurkovska, Agne Elizabete Ellere Meļķe un Daniels Šatalovs pastāstīs par saviem projektiem. Autoru idejas vērtēs nozares eksperti, bet skatītājiem noslēgumā būs iespēja izvēlēties savu favorītu.

25. septembrī — dizaina sarunas «Dizains kopienai»

25. septembrī plkst. 18.00 DMDM notiks nākamās dizaina sarunas par tēmu «Dizains kopienai», kas aplūkos projektus un iniciatīvas, kas vērstas uz kādas kopienas iekļaušanu vai labbūtību. Lekciju vakarā par savu darbību un pieredzi runās dizaineri Artūrs Meļņiks, Rūta Jumīte un Jānis Ķīnasts.

 

Dalība visās programmas «Vārds dizainam» 11. sezonas norisēs ir bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Muzejā vēlams ierasties 10–15 minūtes pirms pasākuma sākuma. Sekot «Vārds dizainam» programmas aktualitātēm un pasākumiem iespējams DMDM mājaslapā.

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja neformālās izglītības programma «Vārds dizainam» ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu norisinās kopš 2012. gada ar mērķi popularizēt dizainu, iepazīstināt visplašāko sabiedrību ar nozares aktualitātēm un sasniegumiem. Divpadsmit gadu laikā pasākumi dažādām auditorijām — skolēniem, dizaina studentiem, jomas profesionāļiem, pedagogiem, dizaina entuziastiem u.c. — pulcējuši tūkstošiem interesentu klātienē un tiešsaistē, kļūstot par vienu no zināmākajām izglītības programmām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrā.