Publicitātes attēls

Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus» šogad norisināsies jau divdesmito reizi. Festivāla programmā no 29. augusta līdz 8. septembrim būs skatāmas kopumā divdesmit dažādas izrādes netradicionālās spēles vietās. Skatītājus pulcēs izrādēs skeitparkā, veikala galerijā, purva staignājā, ielās, kinoteātrī, Mežaparkā, muzejā, cirkā un citur, piedāvājot pašmāju un starptautisko mākslinieku jaundarbus un sadarbības.

Ziņas Fold 28. augusts, 2024

«Šogad mēs īpaši vēlamies pievērsties attiecībām starp mākslinieku, skatītāju un mākslas darbu — kopīgi ielūkojoties Doriana Greja spogulī, kas «atspoguļo nevis dzīvi, bet to, kurš tajā spoguļojas». Mēs vēlamies aicināt skatītāju atmest pasīva vērotāja lomu un ļaut sev piedzīvot pasauli caur otra pieredzi — vai tas būtu putns, gliemis, kūdras purvā nogrimis sapnis, sencis, spals vai kaimiņš aiz sienas, kura dzīvē klausāmies kā mūzikā. Lai festivāls kļūst par vietu, kur nejauši svešinieki kaut uz vienu vakaru top par galveno lomu tēlotājiem, ir gatavi dalīties priekā un iet kopā cauri grūtībām — arī vissmagākajos brīžos, kuros nāve nostājas cieši blakus dzīvei,» tā festivālu piesaka programmas kuratores.

 

Nāves, atjaunošanās un dzīves tēmām veltītas trīs izrādes — teātra veidotāja Jāņa Baloža, argentīniešu režisora un mūziķa Noela Kano un Jāņa deviņus gadus vecās meitas Teodēzijas kopdarbs «Kā lietas beidzas», itāļu trupas «Dewey Dell» laikmetīga interpretācija Igora Stravinska komponētajam baletam «Svētpavasaris», kā arī šo pašu autoru izrāde «Es to gribu, es to spēju», kas iedvesmojusies no kanibāliskām, maģiski nežēlīgām sabata ainām.

Kā ierasts, daudzas no festivāla performancēm tiek īpaši veidotas un norisinās pilsētvidē un citās neparastās vietās. Beates Poikānes vizuālā izrāde «Gaisa rezervuārs. Distopiska dzeja» izspēlēs nāves deju Uzvaras parka skeitparkā. «Riga Islande Hotel» 10. stāva terasē, Ķīpsalas iela 2 mākslinieks Artūrs Čukurs apmeklētājiem piedāvās klausāmizrādi ar skatu uz Rīgu «Putekļu Rīga. Pilsētas smalko daļiņu katalogs». Režisors un aktieris Reinis Boters vadīs ekskursiju «Ķengara parāde», aicinot dalībniekus atbildēt uz jautājumu, kas no visa redzamā ir iestudēts un kas nav. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā mākslinieka Andra Eglīša personālistādes telpā būs apskatāma kinētiska skaņas skulptūra «Plūdi», ko, mijiedarbībā ar mākslinieka gleznām un sadarbībā ar vietējiem mūziķiem, radījis Austrālijas performatīvās mākslas duets Madeleina Flinna (Madeleine Flynn) un Tims Hamfrijs (Tim Humphrey). Izrādes un performances norisināsies arī Ķemeru tīrelī, Kuldīgas pilsētvidē un Rīgā, Avotu ielā.

 

Kā ierasts, «Homo Novus» īpaši domā par festivāla pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti, tāpēc katrai izrādei un notikuma vietai ir pieejams vides pieejamības apraksts. Īru skatuves māksliniece Amanda Kūgana (Amanda Koogan) sadarbībā ar nedzirdīgo mākslinieci Liannu Kvigliju un Latvijas Nedzirdīgo savienību ir radījusi performanci «Oda priekam», kas Bēthovena slaveno simfoniju traktē caur ķermenisko pieredzi — tā ir tulkota zīmju valodā, lai to piedzīvotu jaunā formā, proti, kā to pieredz nedzirdīgs cilvēks. Savukārt 3. septembrī norisināsies Kultūras pieejamības darbnīcu cikla «Kultivē iekļaušanu» noslēguma prezentācijas.

Paralēli izrāžu programmai festivāla centrā, kas šogad atradīsies Marijas ielā 11, visa festivāla garumā norisināsies dažādas meistarklases un sarunas profesionāļiem, tīklošanās pasākumi un ballītes. Iegādāties biļetes un iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams «Homo Novus» mājaslapā.