Foto — Liepājas Restaurācijas centrs

Liepājas Restaurācijas centrs jau trešo sezonu īsteno restaurācijas meistarklašu ciklu «Zināt/novērtēt/saglabāt», šogad piedāvājot meistarklases par kaļķa mūra un koka logu restaurāciju. No 8. līdz 28. jūlijam centrs pirmo reizi īsteno arī starptautisku rezidentūras programmu, un aicina ikvienu interesentu 26. jūlijā pievienoties diskusijai par vēsturisko mantojumu un rezidences rezultātiem.

Ziņas Fold 10. jūlijs, 2024

Liepājas Restaurācijas centrs kopš 2023. gada ir «Jaunā Eiropas Buahaus» (JEB) oficiālais partneris Latvijā, savā darbā iekļaujot ne vien kvalitatīvas restaurācijas pamatprincipus, bet arī JEB vērtības — ilgtspējību, iekļaušanu un skaistumu. Šī gada pasākumu programma norisināsies no 8. līdz 28. jūlijam ar starptautisko rezidentu praktisku darbošanos Restaurācijas centrā, savukārt vietējie interesenti aicināti pievienoties meistarklasēm un diskusijai:

  • 16.–18. jūlijā notiks kaļķa mūra restaurācijas meistarklase, ko vadīs amatnieks Oskars Ķimenis, uzņēmuma «Laukakmens» īpašnieks, kuram ir liela pieredze restaurācijas darbu veikšanā, tajā skaitā atjaunojot Latvijas Etnogrāfiskā muzeja eksponātēku pamatus;
  • 23.–25. jūlijā notiks vēsturisko koka logu restaurācijas meistarklase, ko vadīs Liepājas Restaurācijas centra vadītājs Ivars Pilips;
  • 26. jūlijā notiks gan vasaras rezidences izvērtēšanas sesija, gan publiska diskusija «Vēsturiskais mantojums šodienas kontekstā»; ar viedokli dalīsies runātāji no vietējās restaurācijas kopienas: arhitekte Laura Kozlovska, arhitektūras projektu vadītājs Normunds Žieds un vēsturisko ēku un kultūras telpas īpašnieks Ingus Krūmiņš.

Vietu skaits pasākumos ir ierobežots, tāpēc interesenti meistarklašu un diskusijas apmeklēšanai aicināti pieteikties šeit.

Liepājas Restaurācijas centrs kopš 2023. gada ir «Jaunā Eiropas Buahaus» (JEB) oficiālais partneris Latvijā, savā darbā iekļaujot ne vien kvalitatīvas restaurācijas pamatprincipus, bet arī JEB vērtības — ilgtspējību, iekļaušanu un skaistumu.Centra vadītājs Ivars Pilips ir gandarīts par Restaurācijas centra attīstību, soli pa solim virzoties uz Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmas realizāciju 2027. gadā, kas iecerēta kā kulminācija jau iesāktajām tradīcijām Liepājas pilsētā. «Mums, Liepājas vēsturiskās arhitektūras apsaimniekotājiem, vēl ir laiks, lai sagatavotos šim notikumam, un tāpēc arī Restaurācijas centrs realizē izglītojošo meistarklašu programmu, kuras mērķis ir iedvesmot, izglītot un iesaistīt vēsturisko ēku īpašniekus pilsētvides atjaunošanā, lai mēs paši varētu priecāties un lepoties ar skaistu un sakoptu Liepājas vecpilsētu un ar lepnumu to prezentētu viesiem ne tikai 2027. gadā, bet arī ilgi pēc tam,» mudina Ivars. Restaurācijas centra mērķis šajā gadā ir izveidot platformu «Jaunā Eiropas Bauhaus» vērtību īstenošanai, veicot atjaunošanas iniciatīvas, lai vietējās kopienas, kas aktīvi atbalsta vēsturisko struktūru un kultūras mantojuma saglabāšanu, kopīgi mācītos.

 

Interesenti aicināti sekot līdzi aktualitātēm Liepājas Restaurācijas centra sociālo tīklu kontos Facebook un Instagram platformās.

 

Šīs vasaras programma tiek īstenota ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā «Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma» īstenotās Kurzemes kultūras programmas 2024, kā arī «Jaunā Eiropas Bauhaus» un Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalstu.