Publicitātes attēls

Sadarbojoties digitālajai platformai «Tandeems» un Valgas Arhitektūras rezidencei (VARES), septiņu mēnešu laikā ir notikušas piecas dizaina sacensības, tostarp ideju konkurss par Tallinas pilsētas halles «Linnahall» nākotni, kā arī ir izstrādāts bezmaksas digitālais rīks tiešsaistes ideju konkursu rīkošanai.

Ziņas Fold 10. jūlijs, 2024

«Tandeems» un «Vares.Space» strādāja ar neparastiem dizaina izaicinājumiem Latvijā un Igaunijā, pētot pilsētvides potenciālu un iespējas iesaistīt jauniešus savas vides veidošanā. Darbnīcu un ideju sacensību sērijā piedalījās jaunie profesionāļi no Baltijas valstīm, ar kuru iesniegtajiem pieteikumiem un vīzijām iespējams iepazīties «Tandeems» mājaslapā.

 

Vislielāko atsaucību guva darbnīca «Possible Futures of Linnahall», kas pētīja, ko iesākt ar nu jau neizmantoto Tallinas pilsētas halli — lielāko brutālisma struktūru Baltijā. Ideju konkurss piesaistīja 45 attīstības vīzijas; starp uzvarētājiem ierindojās arī radikāls piedāvājums («Linnakivi») atkāpties no cilvēka veidotas vai dabiskas vides binaritātes, uztverot pilsētas halli kā tuneļu un alu vagotu klinti un ļaujot tai turpināt novecot ar minimālām un pārdomātām intervencēm. Konkursa priekšlikums atbrīvo pamesto celtni no sociopolitiskiem un vēsturiskiem uzslāņojumiem, «naturalizējot» to un ieaicinot betona megastruktūrā gan cilvēkus, gan floru, gan faunu. Cits konkursa uzvarētājs («Uusvana») problēmu par ievērojamu investīciju nepieciešamību risināja, piedāvājot pa centrālo asi pusi pilsētas halles nojaukt, atverot to dienas gaismai, izveidojot gājēju promenādi līdz jūrai un atlikušo teritoriju atvēlot jaunai būvniecībai. Kontekstā, kurā bieži diskutēts par milzīgajām halles atjaunošanas izmaksām, piedāvājums saglabāt tikai pusi no tās ir pragmatiskāks nekā varētu šķist pirmajā acu uzmetienā. Starp uzvarējušajām vīzijām ir arī kultūras, sporta un mūzikas centra izbūve («Linnahall as Centre for Culture, Sports and Music»), pārvēršot pilsētas halli par brīvdabas skatuvi. Arī šī vīzija atbild uz jautājumu par nepieciešamajām atjaunošanas izmaksām, piedāvājot ilgtspējīgas un nelielas intervences, vienlaikus saglabājot vēsturisko substanci. Materiāli un objekti no vēsturiskā interjera tiek pārvietoti un atkalizmantoti, pilsētas hallē atkal atgriežot dažas no tās sākotnējām funkcijām, piemēram, slidotavu.

Cēsīs darbnīca «Future of Garage» pievērsās garāžu tipoloģijai un veidiem, kā tā var iekļauties 21. gadsimta pilsētas dzīvesveidā. Darbnīcas un izpēte atklāja, ka auto glabāšana un remonts reti ir Cēsu garāžu galvenā funkcija — mūsdienu auto iebūvētā elektronika padara tās grūti labojamas un garāžu bedri — lieku. Viens no ideju konkursa pieteikumiem ir makslīgā intelekta ģenerēts un piedāvā Raiņa ielas garāžu kompleksu pārveidot par mikro darbavietām — nelielām kopstrādes studijām attālinātiem darbiniekiem, nelieliem uzņēmējiem, māksliniekiem, mūziķiem un dizaineriem.

Programmas «Flock of Ideas» laikā norisinājās arī ideju konkursi par novecojušu ielu lampu atkalizmantošanu, ielu mākslu un urbānām ūdenstecēm, kā arī dažādi saistīti pasākumi un lekcijas. Konkursu pieteikumus kopumā raksturo konceptuāla pieeja — būtiskākais ir skaidra izpratne par doto uzdevumu un ideja par iespējamo lokācijas nākotni nevis konkrēti, detalizēti risinājumi. «Galvenais izaicinājums bija atrast veidu, kā dizaina veidošanā iesaistīt plašāku sabiedrību. Sagaidīt, ka cilvēki bez profesionālām spējām spēs radīt dizainu, ir naivi, tomēr jebkurš iedzīvotājs var iesaistīties, definējot problēmu un daloties ar savām zināšanām par sev pazīstamām vietām un situācijām,» komentē viens no projekta organizatoriem Kārlis Jaunromāns no «Tandeems».

 

Tiem, kas nepaguva piedalīties nevienā no sacensībām, būs vēl iespējas, jo ir publicēta «Tandeems Wild» beta versija. Tajā ikviens var bez maksas rīkot savu sacensību, kurā piedalīties draugiem, kolēģiem, studentiem un ikvienai kopienai, kurai nāktu talkā anonīmi apkopot idejas un izvēlēties pārliecinošāko. Savukārt Valgas Arhitektūras rezidence līdz 15. jūlijam aicina pieteikties dalībai vasaras skolā, kas būs veltīta telpiskā aktīvisma praksēm.