Animācija — Katrīna Sadovņikova

Jūnijā atzīmējam praida mēnesi, kas savu kulmināciju piedzīvos rīt, 15. jūnijā, ar Baltijas praida gājienu, koncertu Vērmanes dārzā un svinībām citviet Rīgā. Jau otro gadu Rīgas praida vizuālā identitāte aicina ikvienu saskatīt skaistumu cilvēku dažādībā, pielīdzinot mūs ziediem. Koncepcijas autors ir grafikas dizainers Artūrs Meļņiks, kurš rubrikā «Forša fīča» stāsta par to, kā rast ticību sev.

Forša fīča Fold 14. jūnijs, 2024

«Diezgan forša fīča ir ticība sev — apziņa, ka starp gandrīz 8 miljardiem cilvēku vari veidot sevi un apkārtējo vidi, kādu vien vēlies, baudīt dzīvi un ļaut sev augt, darot lietas, kas pozitīvi ietekmē ne vien tevi, bet arī to cilvēku dzīves, kuriem ir grūti. Rast pārliecību man palīdz apstāšanās un atskatīšanās pār plecu, lai redzētu, kam dzīvē es esmu gājis cauri — no kurienes esmu nācis, aiz kā esmu klupis, noberzis elkoņus un saskrāpējis vaigus. Tad paskatīties pa labi un pasmaidīt, apskaut, novērtēt un iedodot buču savam mīļotajam ceļa biedram, un pateikt viņam paldies, ka ir kopā ar mani šajā ceļā. Tad pagriezt galvu uz kreiso pusi, lai redzētu, kas notiek man apkārt — paskatīties, ko dara mani dzīves līdzgaitnieki un veltīt domu viņiem. Pagriezt galvu atpakaļ taisni, un tad tikai uz priekšu — turpināt savu ceļu ar smaidu kaut nezinu, kas mani gaida.»

Rīgas praida vizuālā identitāte «Atplauksti» sakņojas LGBTQIA+ kopienas vēsturē — Viktorijas laikmeta slepenajā ziedu valodā, Sapfo dzejā un arī Rīgas kvīru leģendās. Identitāte, kas tapusi, sadarbojoties Artūram Meļņikam un ilustratorei Mārai Čaurei, iekļuva Latvijas Dizaina gada balvas 2024 finālā un saņēma žūrijas īpašo atzinību. Plašāk par identitātes tapšanu — Artūra rakstā.

 

Baltijas praida gājiens notiks rīt, 15. jūnijā, plkst. 12.00. Kultūras un radošo jomu pārstāvji aicināti pievienoties «Satori» iniciatīvai «Kultūra dodas praidā», lai iestātos par iekļaujošu sabiedrību un LGBTQIA+ personu tiesisku aizsardzību.