Arhitektūras atliekas Ukrainā. Foto — Pavel Dorohoi

9. oktobrī durvis vērs 7. Tallinas arhitektūras biennāle (TAB 2024), piedāvājot plašu programmu, kas šogad veltīta tēmai «Resursi nākotnei». Igaunijas Arhitektūras centra organizētā starptautiskā pasākuma mērķis ir rosināt dialogu, starpdisciplināru pieeju un eksperimentus arhitektūras jomā, šoreiz liekot uzsvaru uz atkārtoti lietotiem resursiem. Līdz ar centrālo notikumu — kuratoru izstādi — gaidāms arī simpozijs, instalāciju programmas izstāde un dažādi satelītpasākumi.

Ziņas Fold 7. oktobris, 2024

Resursi nākotnei

TAB 2024 «Resursi nākotnei» (Resources for a Future) iedziļināsies dažādos resursu izmantošanas principos arhitektūrā, būvmateriālos un pilsētplānošanā, meklējot atbildes uz jautājumiem, kā stabilizēt un īstenot mūsu arhitektūras stratēģijas, pagarināt ēku kalpošanas laiku un padarīt arhitektūru konsolidētāku un noturīgāku, un pievērsīsies galvenajiem nākotnes attīstības virzītājspēkiem un tam, kā optimizēt mūsu resursus. Šo tēmu biennālei izraudzījusi kuratoru komanda — arhitekti Daniels A. Valsers (Daniel A. Walser) no Šveices, Anhelina L. Starkova no Ukrainas un Jāns Kūzemetss (Jaan Kuusemets) no Igaunijas.

 

«Sociālā distancēšanās, ko piedzīvojām nesenās globālās pandēmijas un karu iespaidā, ir izraisījusi interesi par «lokālo». Es dzīvoju Ukrainā, un līdzās manai personīgajai dzīvei karš ietekmē arī manu darbu. Esmu tuvāk brutāli godīgajai realitātei par to, kā pilsētas arhitektūru un infrastruktūru veido ne tikai sabiedrības krīzes un veselības problēmas, bet arī kara postošais spēks. Savā kuratorālajā koncepcijā es vēlējos uzsvērt, ka arhitekti nekontrolē būvniecības sistēmu. Mēs esam būvniecības sistēma, un šī sistēma būs nākamās pasaules leģitīmākais pamats,» stāsta TAB 2024 galvenā kuratore Anhelina Starkova.

Kuratoru izstādes «Resursi nākotnei» galvenais mērķis ir pārvērtēt vietējo resursu izmantošanu tā, lai tie kalpotu ne tikai estētikai un ne tikai privileģētajam mazākumam, bet ikvienam. Izstādes dalībnieki tiks apvienoti trīs tematiskajās sadaļās: sociālā inteliģence, būvkoncepcija un materiālu veidošana.

 

Sociālās inteliģences sadaļu nosaka privātās un publiskās intereses. Ēkas dzīvotspēja ir balstīta uz intelektuālajām perspektīvām sociālajā telpā, kurā mēs atrodamies. Kā sociālais urbānisms, ko virza negaidītais, uztur mūsu pilsētu dzīvību? Kā mēs varam izmantot savu intelektu, lai spētu darboties pilsētā ar ierobežotiem resursiem? Kā ēka, piesaistot cilvēkus, veido visspēcīgāko apdzīvotas pilsētas rīku un kāda ir lokālā loma globālajā pilsētpolitikā?

 

Izstādes būvkoncepcijas sadaļa meklē pārnesamus instrumentus jaunu iespēju radīšanai nākotnes arhitektūrā. Ēku telpisko veidošanos nosaka materiālu un sociālo spēku savienība. Pozicionējot ēkas ne tikai kā uzceltas, pabeigtas formas, bet kā pamatotas sistēmas, mēs varam savās pilsētās izjust drošību un jēgu. Šajā izstādes sadaļā tiks aplūkotas dažādas ēku iekšējās uzbūves modelēšanas, tipoloģiskās loģistikas un strukturālās pārveides koncepcijas.

 

Materiālu veidošanas sadaļa, pētīs, kā mēs organizējam materiālo kultūru ap arhitektūru. Kā mūsu izpratne par materiāliem tiek definēta un mainās saistībā ar arhitektūras attīstību? Kā materiālais pragmatisms diktē pilsētvides noteikumus un ar būvniecības palīdzību reaģē uz sociālajām krīzēm? Materiālu veidošanās sadaļa reizē uzdos jautājumus un sniegts atbildes par valdošajiem materiālajiem principiem arhitektūrā.

Simpozijs

TAB 2024 simpozijs, kas ir paredzēts jēgpilnu starpdisciplināru diskusiju veicināšanai, notiks piektdien, 11. oktobrī, Igaunijas Mākslas akadēmijā. Pasākumā uzstāsies lektori no dažādām nozarēm, tostarp arhitektūras, dizaina un izglītības joām. Starp galvenajiem runātājiem būs arhitektūras kritiķis un Danish Architectural Press izpilddirektors Kristofers L. Veiss (Kristoffer L. Weiss), arhitekte Emmanuelle Dešeleta (Emmanuelle Dechelette), arhitektūras teoretiķis Saša Rēslers (Sascha Roesler), arhitekts Sērens Pīlmans (Søren Pihlmann), arhitekti un TAB 2024 instalāciju konkursa uzvarētāji Elizabete Terisa de Botona (Elisabeth Terrisse de Botton) un Metjū Brasebins (Matthieu Brasebin) un arhitekts un TAB 2024 instalāciju konkursa kurators Rolands Remā (Roland Reemaa). Pilns dalībnieku saraksts ir pieejams šeit.

Instalalāciju programma

TAB 2024 instalāciju konkursa «For–This–Situation» uzdevums bija izstrādāt radošus priekšlikumus instalācijai Tallinas noslogotākajā vietējā transporta mezglā — Baltijas stacijā (Balti jaam), veidojot to no atkārtoti izmantotiem resursiem un bioloģiskiem materiāliem. Konkursā tik iesniegts 81 priekšlikums, no kuriem starptautiskā žūrija izvelējās desmit finālistu un uzvarētāju — Elizabetes Terisas de Botonas (Elisabeth Terrisse de Botton, Spānija) un Matjē Brasebina (Matthieu Brasebin, Francija) projektu «No Time to Waste». Paviljonu veido gabionu sienas, kas nosaka secīgu segtu un atvērtu telpu virkni, kas ir modulāra un atvērta turpmākai attīstībai. Paviljona struktūru veido viegli tērauda režģi, kas piepildīti ar akmeņiem, būvgružiem un šķembām, dažādam aizpildījuma blīvumam veidojot atšķirīgu caurspīdības pakāpi.

 

«No Time to Waste» fragments pie Baltijas stacijas būs aplūkojams ne vien TAB 2024 norises laikā, bet kļūs par pastāvīgu instalāciju. Savukārt citi labākie konkursa darbi tiks eksponēti atsevišķā instalāciju programmas izstādē Igaunijas Arhitektūras muzejā.

Satelītpasākumi

Līdzās TAB 2024 pamatprogrammai plānoti arī dažādi satelītpasākumi. Piemēram, 9. oktobrī notiks seminārs «Present(ing) Resources», kas iepazīstinās ar veiksmīgiem materiālu aprites projektiem vides dizaina jomā un meklēs idejas, ko darīt ar Tallinas tukšajām vai nolietotajām ēkām. Savukārt 12. un 13. oktobrī notiks «Open House Tallinn» pasākumi, kuru laikā sabiedrībai tiks atvērtas ēkas Tallinā, kurām ir izcila arhitektūras kvalitāte, kā arī īpaša nozīme pilsētai un tās iedzīvotājiem.

 

Plašāk par šiem un citiem TAB 2024 programmas notikumiem — Tallinas Arhitektūras biennāles mājaslapā. TAB 2024 kuratoru un instalāciju programmas izstādes Igaunijas Arhitektūras muzejā apmeklētājiem būs atvērtas no 9. oktobra līdz 1. decembrim.