Vides objekts «Forma vai funkcija?» — Sabīne Vārtiņa. Foto — Inese Kalniņa

Dizaineres Sabīnes Vārtiņas vides objektu sērija «Telpa vieno. Telpa veido. Telpa šķir. Telpa sķiro» saņēmuši starpdisciplinārās dizaina kopienas SEGD «Merit Award» balvu, ko pasniedz par māksliniecisku koncepciju un radošiem risinājumiem pieredzes dizaina projektos. Vides objekti, kas vēsta par diskrimināciju Latvijas publiskajā telpā, pērn tika izstrādāti kā Sabīnes diplomprojekts, absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas Interjera dizaina bakalaura programmu.

Ziņas Fold 3. oktobris, 2024

«Telpa vieno. Telpa veido. Telpa šķir. Telpa sķiro» ir asprātīga provokācija, kas liek saskatīt un sajust telpā esošus diskriminējošus faktorus, vairojot empātiju pret dažādām sabiedrības grupām. «Nereti publisko telpu vides pieejamības tehniskie risinājumi ir neērti un pazemojoši. Palīdzības lūgšana apkārtējiem cilvēkiem, cilvēkplūsmas kavēšana un būšana uzmanības centrā ir tikai dažas no emocionālajām barjerām, kuras ir grūti pārkāpt. Nereti tas rezultējas ar palikšanu ārpus publiskās ēkas un sabiedrības kopumā,» komentē projekta autore Sabīne Vārtiņa.

 

Darbs sastāv no pieciem vides objektiem, kas pievēršas tādiem jautājumiem kā vides pieejamība, smēķēšanas ierobežojumu neievērošana, neergonomiska telpa un pēc dzimuma atdalītas labierīcības. Visu vides objektu risinājumi ir balstīti diskriminēto cilvēku pieredzes stāstos. Plašāk par projektu rakstījām jau iepriekš.

SEGD «Merit Award» balva katru gadu tiek piešķirta spilgtākajiem pieredzes dizaina projektiem no visas pasaules, kas izceļas ar radošām koncepcijām un risinājumiem. «Telpa vieno. Telpa veido. Telpa šķir. Telpa sķir» ir viens no 20 darbiem, kas šogad saņēmis balvu. Žūriju iespaidoja ne vien dizaineres spēja vērst uzmanību uz sociālajām netaisnībām apbūvētajā vidē, bet arī vides objektu estētiskās kvalitātes. «Šīs maldinoši vienkāršās instalācijas ir skaistas, un vienlaikus arī aizraujošas un intriģējošas. To konstrukcija un izpildījums, kas risināts tīrās līnijās, ar ārkārtīgi saskanīgām krāsām un skaistiem burtiem, liek šiem elementiem izcelties pat vizuāli piesātinātā vidē,» komentē žūrija.

 

Sabīnes bakalaura darba vadītāja Latvijas Mākslas akadēmijā — arhitekte Ieva Lāce–Lukševica. Tehniskais atbalsts — Edgars Liepiņš.