Attēls — Rīgas pilsētas arhitekta dienests

Septembrī notikušajā Eiropas mobilitātes nedēļā Rīgas pilsētas arhitekta dienests prezentēja Rīgas ielu tipoloģijas rokasgrāmatu. Tā veidota kā praktisks rīks ar nolūku iedibināt vienotu kvalitātes standartu Rīgas ielu veidošanā. Izdevumā vizuāli viegli uztveramā veidā apkopoti principi un paņēmieni funkcionāli līdzsvarotas un mūsdienīgas ielu telpas veidošanai.

Teorija Fold 2. oktobris, 2024

Rīgas ielu tipoloģijas rokasgrāmatā iekļautie risinājumi ir balstīti Latvijas valsts standartos ceļu projektēšanas un būvniecības jomā, satiksmes un būvniecības nozaru tiesību aktos, Rīgas teritorijas plānojumā un Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā, kā arī pasaulē aprobētā labajā praksē. Kā paraugi izmantotas citu pilsētu, piemēram, Oslo, Londonas un Prāgas rokasgrāmatas ielu projektēšanai, kā arī tādas atzītas publikācijas kā «Global Street Design Guide» (GDCI & NACTO, 2016) un «Cities for People» (Gehl. J., 2010). Pasaules pieredze pielāgota Rīgas kontekstam, ņemot vērā pilsētas vēsturi, transporta sistēmu, apbūves struktūru, likumdošanas ietvaru un ceļu satiksmes īpatnības.

 

Sagaidāms, ka laika gaitā turpinās mainīties izpratne par to, kā pilsētu ielas darbojas, attīstīsies arī būvniecības tehnoloģijas un normatīvais regulējums. Tādēļ Rīgas ielu tipoloģijas rokasgrāmata iecerēta kā «dzīvs» dokuments — regulāri pārskatīta un pilnveidota, lai tajā iekļautie risinājumi atspoguļotu praksē gūtās atziņas, likumdošanas izmaiņas un tehnoloģiskas inovācijas. Ar laiku rokasgrāmata tiks papildināta ar jaunām nodaļām, piemēram, sniedzot detalizētus risinājumus ietvju veidošanai un vides pieejamības risinājumu integrēšanai.

Kam rokasgrāmata domāta?

Rīgas ielu tipoloģijas rokasgrāmatas mērķauditorija ir visi, kas iesaistīti ielu veidošanā jebkurā šī procesa stadijā: analīzē, plānošanā, projektēšanā, būvniecībā un apsaimniekošanā. Rokasgrāmata būs noderīga ielu projektu pasūtītājiem — pašvaldības darbiniekiem un teritoriju attīstītājiem, kuri definē darba uzdevumus un uzrauga to izpildi. Tā kļūs par ikdienas palīgu ielu telpas projektētājiem: ceļu inženieriem, ainavu arhitektiem, arhitektiem un pilsētplānotājiem. Plašākai sabiedrībai rokasgrāmata kalpos kā informatīvs un izglītojošs materiāls.

Kā rokasgrāmatu izmantot?

Ielu tipoloģijas rokasgrāmata identificē Rīgā izplatītākos ielu tipus, sakārto tos hierarhiskā sistēmā un piedāvā tiem tipveida risinājumus atkarībā no ielu izmēriem, satiksmes intensitātes un urbānās aktivitātes. Vienlaikus Rīgā ir arī daudz unikālu ielu, kas nav piederīgas nevienam no šiem tipiem, piemēram, ielas Vecrīgā vai Daugavas krastmalās. Šādas ielas rokasgrāmatā definētas kā izņēmumi. To projektēšanā var izmantot rokasgrāmatā aprakstītās metodes, taču tām jāveic dziļāka esošās situācijas izpēte un, iespējams, jāizstrādā vairāki alternatīvi attīstības varianti vai neordināri risinājumi.

  • A nodaļā apkopoti visaptveroši principi, kas izriet no Rīgas ilgtermiņa attīstības plānošanas dokumentiem un pasaulē atzītas pilsētplānošanas labās prakses. Tie apraksta Rīgā sasniedzamo pilsētvides kvalitātes līmeni un atgādina par ielu lomu tās veidošanā.
  • B nodaļā izklāstīti dažādiem satiksmes dalībniekiem nepieciešamās telpas parametri, kā arī ielas telpas daļu minimālie un optimālie izmēri.
  • C nodaļā definēti Rīgas ielu tipi, kas pēc noteiktām pazīmēm — satiksmes intensitātes un urbānās aktivitātes līmeņa — sakārtoti ielu matricā. Šī sistēma ir rokasgrāmatas struktūras pamats. Katram ielas tipam doti vairāki dažāda platuma šķērsprofilu risinājumu piemēri, norādot to veidojošo daļu ieteicamo savstarpējo izvietojumu un izmērus.
  • D nodaļa sniedz priekšlikumus ielu ieseguma materiāliem dažādās pilsētas daļās.
  • E nodaļa apkopo ielu projektēšanā noderīgus informācijas avotus.

Jāpatur prātā, ka rokasgrāmata apkopo vispārīgus nosacījumus un ieteikumus ielu projektēšanai, tā neapskata katru Rīgas ielas novietojumu pilsētā, ģeometriju, esošos virszemes un pazemes elementus un satiksmes īpatnības. Katras ielas specifiskie apstākļi ir jāizvērtē, veidojot uzdevumu tās projektēšanai, un rūpīgi jāanalizē projektēšanas gaitā, meklējot piemērotāko risinājumu. Ne visus rokasgrāmatā attēlotos risinājumus būs iespējams pilnā apjomā īstenot pilsētas esošajās ielās, kurās pastāv dažādi būtiski ierobežojumi. Rokasgrāmata ir paredzēta Rīgai, taču daļa tajā iekļauto principu un paņēmienu ir universāli un tādēļ piemēroti izmantošanai arī citās Latvijas pilsētās. Taču autori atgādina, ka vienmēr jāiedziļinās vides kontekstā un jāizvērtē, kādi risinājumi katrai vietai ir piemērotākie.

 

Rīgas ielu tipoloģijas rokasgrāmata pieejama Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā.

Rokasgrāmatu izstrādājis Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas arhitekta dienests sadarbībā ar projektēšanas birojiem «Ruume arhitekti» un «Ie.La inženieri», kā arī Ārtelpas un mobilitātes departamentu. Izdevumā izmantotas arī «Alps» ainavu darbnīcas veidotās publiskās ārtelpas vadlīnijas. Grafikas dizainu un ilustrācijas veidojuši Inga Ieviņa sadarbībā ar Gati Trikuli, kā arī studija «Reflect».