BKUS Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs. Vides dizains un foto — «H2E»

24. oktobrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā norisināsies starptautiskās dizaina kopienas SEGD Rīgas nodaļas rīkots pasākums «Dizains un veselība». Tā mērķis ir pievērst uzmanību abu nozaru mijiedarbībai, jo vide veselības aprūpes iestādēs tieši ietekmē pacientu un personāla labbūtību. Tēma tiks apskatīta caur bērnu slimnīcas piemēru — dalībniekiem būs iespēja apmeklēt slimnīcas jaunos korpusus un ārtelpu, dzirdēt projekta starpdisciplinārās komandas pieredzes stāstus un iesaistīties diskusijā.

Ziņas Fold 21. oktobris, 2024

Pasākums «Dizains un veselība» 24. oktobrī ir jau trešais šī gada notikums, kurā starptautiskās dizaina kopienas SEGD Rīgas nodaļa jeb «SEGD Riga Chapter» vērš uzmanību uz abu nozaru mijiedarbību. Tas norisināsies no plkst. 10.00 līdz 13.30 klātienē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) jaunizveidotajos korpusos — pērn atklātajā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā, jaunajā Ambulatorās veselības centrā, kas durvis vēra vien oktobra sākumā, kā arī slimnīcas parkā, kas veidots pēc dziedinošā dārza principiem.

Pasākuma pirmajā daļā ar prezentācijām un pieredzes stāstiem uzstāsies gan veselības aprūpes, gan radošo industriju, dizaina un arhitektūras, profesionāļi. Notikumu atklās BKUS valdes locekles Ilutas Riekstiņas stāstījums par slimnīcas attīstību un projektu gaitā gūtajām atziņām. Katrs no savas perspektīvas par iekļaujošas, uz cilvēku vērstas vides radīšanu runās dramaturgs Lauris Gundars, Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra Ambulatorās komandas vadītāja Liene Vītola, jaunā korpusa arhitektu komandas pārstāvis, arhitektu biroja «MARK arhitekti» līdzdibinātājs Mārtiņš Ošāns, Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra Ambulatorās komandas vadītāja Irina Ošeniece, «Alps» ainavu darbnīcas ainavu arhitekte Indra Ozoliņa, BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova un dizaina studijas «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere, kura iepazīstinās ar navigācijas dizaina un vides grafikas risinājumiem.Prezentācijām sekos diskusija «Starpdisciplināra sadarbība veselībai”» kuru moderēs LTV raidījumu vadītāja, žurnāliste Ilze Dobele. Pasākums noslēgsies ar izzinošu pastaigu slimnīcas jaunajās telpās un labiekārtotajā teritorijā.

«Veselības aprūpes iestādes ir publiska vide, kuru ik dienu apmeklē liels skaits cilvēku — tur satiekas pacienti un viņu tuvinieki, medicīnas personāls. Videi ir būtiska loma visu ārstniecības procesā iesaistīto labbūtībā, un tā, nenoliedzami, palīdz atgūt veselību. Ar šo notikumu vēlamies dalīties starpdisciplināra darba procesā iegūtajās atziņās un aicināt izmantot dizainu plašāk, lai veicinātu dizaina, veselības un labbūtības sinerģiju, kam pasaulē tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, bet kuras potenciāls Latvijā vēl nav pietiekami novērtēts,» skaidro dizaina studijas «H2E» dizainere, SEGD Rīgas nodaļas līdzdbinātāja Ingūna Elere.

 

SEGD Rīgas nodaļas pasākumu «Dizains un veselība» apmeklēt īpaši aicināti veselības nozares pārstāvji, dizaineri, arhitekti, projektu pasūtītāji. Vietu skaits ir ierobežots, interesenti aicināti rakstīt uz e–pastu info@h2e.lv līdz 22. oktobrim. Pasākums notiks 24. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 13.30, tikšanās vieta — Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs, Vienības gatve 45, Rīga.

Pasākumu «Dizains un veselība» rīko SEGD Rīgas nodaļa sadarbībā ar SEGD starptautisko organizāciju, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, dizaina studiju «H2E», «Alps» ainavu darbnīcu un arhitektu biroju «MARK arhitekti». Norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 

SEGD (The Society for Experiental Graphic Design) Rīgas nodaļu 2020. gada sākumā izveidoja dizaina birojs «H2E», atsaucoties uz starptautiskās bezpeļņas organizācijas SEGD uzaicinājumu. Kopienas mērķis ir veicināt Latvijas dizaina attīstību un atpazīstamību lokālā un starptautiskā līmenī. Viens no galvenajiem SEGD Rīgas nodaļas uzdevumiem ir veidot pieredzes apmaiņas un izglītojošus pasākumus dizaina jomas profesionāļiem un interesentiem, kā arī veicināt diskusiju par kvalitatīvu dizainu plašākā sabiedrībā, radot augstvērtīgu dizaina pieprasījumu. SEGD visā pasaulē apvieno vairāk nekā 2000 biedrus, kuru vidū ir arhitekti, grafikas dizaineri, interjera dizaineri, industriālie un digitālie dizaineri, zīmola un pieredzes veidotāji, ražotāji un mācībspēki.