Izdevums «Lorem Ipsum. Testus nostra nihil interest» — Aleksejs Muraško. Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) nākamnedēļ gaidāmi divi izstādes «Teksts mūs neinteresē» pavadošie pasākumi — 7. oktobrī notiks teksta salikumam veltīts priekšlasījums un tikšanās ar dizainerēm Aneti Krūmiņu un Tatjanu Raičiņecu, savukārt 8. oktobrī godalgotais grāmatu dizainers Alekseja Muraško stāstīs par izstādei veidoto izdevumu «Lorem Ipsum. Testus nostra nihil interest».

Ziņas Fold 2. oktobris, 2024

Saturēt tekstu, salikt grāmatu

7. oktobrī plkst. 16.00 LNB telpā «Retumu pasaule» 5. stāvā notiks pasākums «Saturēt tekstu, salikt grāmatu», kas veltīts teksta salikumam grāmatu dizainā. Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere un dizaineres Anete Krūmiņa un Tatjana Raičiņeca aktualizēs teksta salikuma nozīmi grāmatas pieredzējumā gan no lasītāja, gan grāmatu dizainera skatpunkta. Pasākuma teorētiskā daļa iepazīstinās ar būtiskākajiem noteikumiem, kas jāievēro maketēšanā, savukārt diskusijas daļa ilustrēs dažādas radošas pieejas grāmatas dizainā, meklēs atbildes uz jautājumu, cik daudz brīvības dizaineram ir maketējot un cik ļoti dizains atrodas saspēlē ar grāmatas saturu.

 

Teksta izkārtojumu grāmatā nosaka stingra sistēma, kas, gatavojot drukas maketu, paredz teksta, attēlu un dekoratīvo elementu sakārtojumu tiem atbilstošās vietās, gluži kā spēlē «Tetris». Spēlētājs, netiekot galā ar krītošiem blokiem, zaudē. Grāmatu dizaineram, lai to nepieļautu, jācenšas uzlabot prasmi veikli salikt tekstu, domājot gan par lasāmību, gan par izdevuma mākslinieciskām kvalitātēm. Teksta salikuma jautājumi bija svarīgi arī senāk iespiestās grāmatās. Par to iespējams pārliecināties, pēc pasākuma aplūkojot LNB izstādi «Teksts mūs neinteresē», kurā skatāmi Rīgas pirmā iespiedēja Nikolausa Mollīna un viņa skolotāja, ievērojamā Eiropas tipogrāfa Kristofa Plantēna darbi no LNB krājuma.

 

Lorem Ipsum. Testus nostra nihil interest

8. oktobrī plkst. 17.00 LNB 1. stāva «Virtakas klasē» apmeklētāji pasākumā varēs iepazīt izstādei «Teksts mūs neinteresē» veidoto Alekseja Muraško oriģināldarbu «Lorem Ipsum. Testus nostra nihil interest». «Izdevums ir eksperiments un apzināta provokācija, uz kuru tās veidotāju aicināja un iedvesmoja Latvijas Nacionālā bibliotēka. No piedāvājuma uztaisīt grāmatu, kurā «teksts mūs neinteresē», ir grūti atteikties. Tas ir veltījums dizaineru, tipogrāfu un maketētāju vispazīstamākajam paraugtekstam — «Lorem Ipsum» —, kuram, par spīti tā nesaprotamībai, tomēr ir kāda jēga,» stāsta Aleksejs.

 

«Lorem Ipsum» lieto maketēšanas darbos kā šablonu dažādu teksta salikumu izskata testēšanai. Tas radies, paņemot teksta fragmentu no drukāta Cicerona darba, kur vārdu savienojuma «dolorem ipsum» («pašu sāpi») pirmā zilbe palikusi iepriekšējā lappusē, atņemot teicienam tā sākotnējo nozīmi. Izdevums ir grafisks eksperiments, kas veidots kā ceļojums grāmatu dizaina tendencēs vairāku gadsimtu garumā. Autordarbā iekļautas atsauces uz tipografikas, maketēšanas un teksta lasāmības pamatprincipiem no Gūtenberga Bībeles līdz pat modernisma laikmeta eksperimentiem ar saturu un formu. Pasākuma laikā Aleksejs Muraško iepazīstinās ar izdevuma noslēpumiem, iedvesmas avotiem un izvēlētajām atsaucēm. Dalībnieki varēs detalizēti izpētīt stāstījumā minētos elementus, kā arī uzdot jautājumus autoram.

Abi pasākumi ir daļa no izstādes «Teksts mūs neinteresē» pavadošās programmas. Izstāde apskatāma līdz 2025. gada 30. augustam LNB 5. stāva izstāžu zālē un ir viens no centrālajiem cikla «Latviešu grāmatai 500» 2024. gada notikumiem, izceļot grāmatas dizaina, cilvēka un tehnoloģijas mijiedarbību. Notikumu cikls tiek īstenots ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansējumu.