Animācija — Katrīna Sadovņikova

Pēdējos gados rīdziniekus iepriecinājusi virkne radošu pilsētvides komunikācijas kampaņu, kuru līdzautore ir grafikas dizainere un mākslinieciskā vadītāja Kristiāna Marija Sproģe. Tagad viņa kopā ar Dārtu Apsīti un Beāti Broku darbojas dizaina un komunikācijas studijā «Ausme». Rubrikā «Forša fīča» Kristiāna stāsta par paņēmienu, kas palīdz viņai pārvarēt radošo bloku un nonākt pie svaigām idejām.

Forša fīča Fold 18. oktobris, 2024

«Reizēm, uzsākot projektu, iestājas baltās lapas sindroms — drīz būtu jānonāk līdz kam vērtīgam, bet domas neraisās. Tajos mirkļos ķeros projektam klāt no vizuālās puses, rodot nodomu caur darīšanu. Šī procesa sākumā uzdodu sev ierobežojumu izmantot tikai vienu darbarīku (visbiežāk digitālu) līdz tā maksimālajai kapacitātei, kamēr nonāku līdz domai, pie kuras pieķerties. Jo neatklātāks, specifiskāks un diskomfortu raisošāks darbarīks, jo lielāka iespēja, ka rezultāts būs pārsteidzošs.

Piemēram, kādam izteikti vizuālam projektam varu izmantot «eraser tool». Uzvelku pāris taisnstūrus un ar digitālo dzēšgumiju sāku veidot figūras. Kopums ir nedaudz neveikls, taču ar laiku pamanu, ka negatīvā telpa sāk veidot kaut ko jaunu, priekšplānā esošais taisnstūris sāk atklāt aizmugurē esošos slāņus, pirkstu gali sāk vadīt domas, un idejas aizmetnis, ko varu attīstīt tālāk, ir notverts.

Galvenokārt šis vingrinājums man ļauj ātri un nesāpīgi atkāpties no muskuļu atmiņā sen iesēdušiem vizuāliem paņēmieniem, kas, iespējams, iepriekš devuši drošus rezultātus, taču vairs neapmierina dziņu pēc vizuāla autentiskuma. Ne mazāk svarīgi — tas ir palīdzējis saglabāt ziņkāri, rotaļību un atklāšanas prieku dizaina procesā.»

Kristiāna Marija Sproģe ir dizaina un komunikācijas studijas «Ausme» dizaina direktore un mākslinieku apvienības «3/8» līdzdibinātāja. Pēdējos divus gadus darbojusies kā mākslinieciskā vadītāja Rīgas domes pilsētvides kampaņu veidošanā, Kristiāna aizraujas ar vizuālu pētniecību, jaunu darba metožu izgudrošanu, projektos interesi gūstot padziļinātos pētījumos un jaunu vizuālu valodu meklējumos. 

 

Lai gan «Ausme» dibināta nesen, studijas pamatkomanda — Kristiāna, Dārta Apsīte un Beāte Broka — ir pieredzes bagātas profesionāles, kuru darbi ir saņēmuši balvas gan vietējos, gan starptautiskos reklāmas un dizaina konkursos. «Ausmes» radošie risinājumi balstās tradīcijā, vēsturē, mākslā, mūzikā un literatūrā, caur dizaina un audiovizuāliem paņēmieniem savienojot tradicionālo ar laikmetīgo un tiecoties pēc dziļākas nozīmes.