Animācija — Katrīna Sadovņikova

Arhitektam Igoram Malovickim rudens aizrit ražīgi — pagājušajā nedēļā viņš kopā ar «Arhiteksti» komandu saņēma Gada balvu Latvijas arhitektūrā par procesu «Astra Zariņa — dabas spēks», balvas finālistu vidū bija arī Igora līdzdibinātā biroja «Substarata» dvīņu māja Ādažos. Igors ir daļa arī no «Layercake» apvienības, kuru piedāvātā koncepcija «Audiogramma» Latvijas ekspozīcijai Venēcijas arhitektūras biennālē saņēma otro vietu metu konkursā. Rubrikā «Forša fīča» Igors stāsta par fizisku un digitālu nodarbi, kas palīdz viņam domāt.

Forša fīča Fold 25. oktobris, 2024

«Savā radošajā praksē pievēršos komandā tapušo ideju, pētījumu un dizainu īstenošanai, meklējot veidus, kā šiem iztēles augļiem piešķirt konkrētu struktūru un formu. Neskatoties uz šo procesu komplekso dabu, esmu sapratis, ka pavisam vienkāršas darbības palīdz risināt sarežģītas situācijas.

Uzskatu, ka ir svarīgi apzināties, kurā vidē rodas produktīvi domāšanas un refleksijas procesi. Bieži pēc darba studijā dodos garās pastaigās, lai iegrimtu dziļās pārdomās par sev aktuālajiem notikumiem. Reizēm to daru tieši vēlu vakaros, kad ielas ir tukšākas un debesis «garākas». Kad nav iespējas fiziski kaut kur doties, talkā nāk arī «Google Maps» un «Street View», kas palīdz klaiņot pa jaunām un vēl neiepazītām vietām. Tieši šī zinātkārā darbība man palīdz apzināt jaunus iespēju apvāršņus un iepazīt kontekstus, kuros veidojam jaunas izstādes, arhitektūru un dibinām sadarbības. Nereti tas arī nostrādā, attopoties kādā mazpilsētā Itālijā.»

Igors Malovickis ir ne vien praktizējošs arhitekts, bet arī arhitektūras ideju pētnieks, nodibinājuma «Arhiteksti» un studijas «Substrata» līdzdibinātājs. «Arhitekstu» īstenotais process «Astra Zariņa — dabas spēks», šogad bija viens no trim Latvijas Arhitektūras gada balvas saņēmējiem. Projekts pievēršas latviešu trimdas arhitektei un pedagoģei Astrai Zariņai, kura ietekmējusi vairākas arhitektu paaudzes, bet Latvijā līdz šim nav bijusi plaši pazīstama. Plašāk par viņas veikumu un «Arhitekstu» projektu var lasīt Igora rakstā.

 

Igors ir daļa arī no apvienības «Layercake» komandas, kas kopā ar Rolandu Pēterkopu, Bredu Natu (Brad Nath) un Ievu Glāzeri izstrādāja priekšlikumu Latvijas ekspozīcijai Venēcijas biennāles 19. starptautiskajā arhitektūras izstādē, saņemot par to otro vietu Kultūras ministrijas rīkotajā metu konkursā. Viņu piedāvātā koncepcija «Audiogramma» ir starpdisciplinārs pētījums, ar kura palīdzību pilsētas būvformas tiek tulkotas skaņā, ļaujot izzināt pilsēttelpas emocionālo ietekmi uz cilvēku. Vairāk par «Audiogrammu» un citiem metu konkursā apbalotajiem darbiem var lasīt šeit.