Attēls — Goda Budvitīte

11. septembrī plkst. 19.00 «Backdoor Market» pop–up telpā Pērses ielā 2a notiks pasākumu sērijas «Salons» sestā epizode, kuras viesi būs Latvijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras skolas iniciatīvas grupas dalībnieki — arhitekti, pedagogi un pētnieki Laura Linsi, Rolands Rēmā («LLRRLLRR») un Toms Kokins («Tokobi»). Epizodē tiks apskatīts starpdisciplinārais arhitekta darbības formātu — pētniecības, mākslas un arhitektūras prakses sinerģijas, pētot un kontekstualizējot materiālu izmantošanas, arhitektūras, būvēšanas un (kultūr)ainavas attiecības.

Ziņas Fold 9. septembris, 2024

Viens no «Salona» sestās epizodes viesiem Toms Kokins, arhitekts un «Tokobi studio» izveidotājs, jau vairākus gadus dzīvo Zviedrijā un strādā kā lektors Ūmeo Arhitektūras skolā. Toma pētniecība, pedagoģija un prakse apskata materiālo resursu, arhitektūras, kultūras un ainavas mijiedarbību. Viņa darbu formāti ir gan arhitektūras un pilsētplānošanas projekti, gan multimediālas vides instalācijas un starpnozaru darbnīcu veidošana. Toms ir Zviedrijas Lauksaimniecības Zinātņu universitātes «Future Forests» fonda stipendiāts. Lekcijā «Metsepole — dzīve starp diviem mežiem» viņš stāstīs par savu pēdējo divu gadu veikumu starpnozaru pētniecībā, kas atklāj starptautiskās meža industrijas ietekmi uz Latvijas vidi un kultūrainavu.

Kā mēs sekojam materiāliem, segumiem, būvniekiem un vērojam, kur tie mūs aizved — to lekcijā «Minor Architectures» atklās igauņu arhitekti Laura Linsi un Rolands Rēmā (Roland Reemaa). Laura studējusi Igaunijas Mākslas akadēmijā un Rodailendas Dizaina skolā, kā arī absolvējusi Delftas Tehnoloģiju universitāti. Guvusi pieredzi ar publiskās ārtelpas un mājokļu projektiem, strādājot birojā «East Architecture Studio» Londonā. Kopš 2023. gada Laura ir Igaunijas arhitektūras žurnāla «Maja» galvenā redaktore. Rolands studējis Igaunijas Mākslas akadēmijā un absolvējis Delftas Tehnoloģiju universitāti. Viņš ieguvis pieredzi sabiedrisko ēku projektēšanas birojā «Kaan Architecten», kā arī strādājis pie dzīvojamo un komerciālo ēku projektiem Londonā «Sanchez Benton architects» birojā. 2018. gada Laura un Rolands nodibināja savu arhitektūras studiju «LLRRLLRR» ar interesi par materiālu un dažādu būvkonstrukciju tehniku un pieeju izpēti un pielietojumu praksē. Viņi tiecas iesaistīties projektos jau no paša sākuma, piedaloties gan darba uzdevuma un galveno vērtību definēšanā, gan pieejamo resursu analīzē un noteikšanā. 2019. gadā «LLRRLLRR» ieguva Igaunijas jauno arhitektu balvu par kritiskā diskursa veicināšanu arhitektūrā. 2023. gadā viņi saņēma Igaunijas Mākslas akadēmijas radošuma balvu. 2018. gadā kopā ar Tadeašu Rihu viņi bija Igaunijas paviljona «Weak Monument» kuratori 16. Venēcijas arhitektūras biennālē. Jau vairākus gadus abi ir pasniedzēji arhitektūras studijā Centrālajā Sentmārtina koledžā Londonā un Igaunijas Mākslas akadēmijā, kā arī aktīvi piedalās dažādas darbnīcās un konkursos visā Eiropā.

«Salons #6» notiks 11. septembrī plkst. 19.00 «Backdoor Market» pop–up telpā Pērses ielā 2a, Rīgā. Pasākums ir bez maksas. Tas notiks klātienē angļu un latviešu valodās.

 

«Salons» ir pulcēšanās, lekciju un neformālu sarunu pasākumi, ko organizē Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA), jaunveidojamās arhitektūras skolas LMAA komunikācijas un aktīvisma platforma «LMAA Agency» un arhitektūras studija «Ēter». Pasākumi tiek rīkoti ar mērķi papildināt vietējās arhitektūras scēnu un aktualizēt daudzveidīgo laikmetīgās arhitektūras kultūru, iesaistot dažādu jomu pētnieku, domātāju, radošo profesionāļu loku, kā arī plašāku sabiedrību. «Salona» kuratores — Dagnija Smilga («Ēter», LMAA) un Dina Suhanova (LMDA, LMAA). Pasākumus atbalsta Valts kultūrkapitāla fonds.