Publicitātes foto

25. septembrī Rīgā notiks «DesignEuropa Awards 2024» apbalvošanas ceremonija, kur pulcēsies labākie Eiropas rūpnieciskie dizaineri un inovatīvu uzņēmumu pārstāvji. Balvas mērķis ir izcelt izcilus industriālā dizaina darbus, kas ir reģistrēti Kopienas dizainparaugi. Konkursu rīko Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) sadarbībā ar Patentu valdi.

Ziņas Fold 23. septembris, 2024

«Eiropa ir sinonīms pasaules klases dizainam — no mūsu vēsturiskajām saknēm līdz šai dienai dizains ir ieausts mūsu kultūrā un ekonomikā. «DesignEuropa Awards» balvu pasniegšana akcentē inovatīva un funkcionāla dizaina vērtību Eiropā,» uzsver EUIPO izpilddirektors Žao Negrao, atzīmējot, ka līdz ar šo gadu konkurss kļuvis par ikgadēju notikumu.

 

Iepriekš «DesignEuropa Awards» balvas pasniegtas Berlīnē (Vācijā), Milānā (Itālijā), Varšavā (Polijā) un Eindhovenā (Nīderlandē). «Mēs esam pagodināti uzņemt pie sevis Rīgā tik nozīmīgu intelektuālā īpašuma jomas pasākumu. Šī iniciatīva liecina par Patentu valdes un EUIPO ciešo sadarbību un Latvijas līdz šim paveikto intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā,» norāda Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

 

«DesignEuropa» balva tiek pasniegta ar mērķi izcelt labāko dizainu starp Kopienas dizainparaugiem. Apbalvojumi tiek piešķirti četrās kategorijās:

  • nozares balva — reģistrētiem Kopienu dizainparaugiem, kas pieder uzņēmumiem, kuriem ir vairāk nekā 50 darbinieku un vairāk nekā 10 miljonu eiro apgrozījums;
  • mazo un jauno uzņēmumu balva — reģistrētiem Kopienu dizainparaugiem, kas pieder uzņēmumiem, kuriem ir mazāk nekā 50 darbinieku un apgrozījums nepārsniedz 10 miljonus eiro, un jaunajiem uzņēmumiem neatkarīgi no izmēra;
  • nākamo paaudžu balva — jaunajiem dizaineriem līdz 29 gadu vecumam, kuri radījuši vismaz vienu Kopienas dizainparaugu;
  • balva par mūža ieguldījumu — pieredzējušiem dizaineriem, kuru veiktais darbs ir būtiski ietekmējis dizaina jomu.

Šogad konkursā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits — vairāk nekā 800 pieteikumu un nomināciju no valstīm visā Eiropā. Seši konkursa finālisti pārstāv dažādas Eiropas valstis (Beļģija, Čehija, Dānija, Igaunija, Rumānija un Zviedrija), un aptver plašu nozaru klāstu, tostarp veselības aprūpi, audioierīces, sadzīves tehniku, enerģijas uzglabāšanu, mājokļus un arhitektūru. Konkursā tika pieteikti dizaini no pazīstamiem zīmoliem, piemēram, «Bang & Olufsen», «Linet» un «Meze Audio», gan arī no tādiem jaunpienācējiem kā «Arsenit», «MyGrid» un «Transparent». Visos produktos liela uzmanība ir pievērsta ilgtspējai, un tie nosaka jaunus standartus dizaina nozarē. Ar aprakstiem par konkursa finālistiem var iepazīties Patentu valdes tīmekļvietnē.

 

Balvu par mūža ieguldījumu saņems slavenais vācu dizainers Dīters Rams (Dieter Rams), kurš ir radījis vairāk nekā 200 plaši atpazīstamu ierīču un gadu desmitiem ietekmējis patēriņa produktu izskatu un funkcionalitāti. Viņa kabatas radio «T3 Braun» un «606» universālā plauktu sistēma ražotājam «Vitsœ» ir izstādīta MoMA pastāvīgajā ekspozīcijā.

 

«DesignEuropa Awards 2024» apbalvošanas ceremonija notiks 25. septembrī plkst. 11.30. Ikviens interesents var sekot balvu pasniegšanai tiešraidē.