«Rotaļu skatuve» . Foto — Madara Kuplā.

Līdz pat septembra beigām Valmierā, laikmetīgās mākslas telpas «Kurtuve» ārtelpā pieejams mākslinieces Lindas Vigdorčikas veidots interaktīvs mākslas objekts «Rotaļu skatuve». Tas radīts kā atbilde bērnu rotaļu laukumu iztrūkumam pilsētas centrā un kā aicinājums uz pārdomām par to, kāda rotaļu vide ir piemērotākā, lai no tās visvairāk iegūtu bērni.

Ziņas Fold 2. septembris, 2024

Marija Montesori (Maria Montessori), Montesori pieejas radītāja, reiz rakstījusi, ka rotaļas ir bērnu darbs. Tādejādi pedagoģe uzsvērusi, ka tieši rotaļās bērni apgūst dzīvē nepieciešamās iemaņas un var pilnvērtīgi attīstīt savus talantus. Dažkārt, jo riskantāka un nepiemērotāka rotaļu vide šķiet, jo pateicīgāka tā var izrādīties bērna izaugsmei. Vides, kas vecākiem nav iecienītākās — netīras dubļu peļķes, pamesti būvlaukumi, kāpelēšana pa akmeņiem un citas labi pazīstamas nevietas ir tās, kur bērni visaizrautīgāk pavada laiku un aug par veselīgiem, spējīgiem un aktīviem pieaugušajiem.

 

Līdzās pārliecībai par daudzveidīgas rotaļu vides nepieciešamību bērnu ikdienā «Rotaļu skatuves» pamatā ir ideja un teorija par «nepiesietajiem elementiem», ko septiņdesmitajos gados radīja arhitekts Saimons Nikolsons (Simon Nicholson). Nikolsons uzsvēra, ka radošums un iztēle ir prasmes, kuras bērniem vislabāk iespējams izkopt, ja tiem tiek dota brīva vaļa veidot savu vidi un mainīt elementu kārtību, tādējādi pašiem radot jaunas rotaļu struktūras un pieredzes. Caur pašu vadītu spēlēšanos bērni pieredz savas iespējas un tiesības ietekmēt un veidot apkārtējo vidi, kas tos iedrošina kļūt par pilsoniski aktīviem, pārliecinātiem jauniešiem un pieaugušajiem.

«Rotaļu skatuve» veidota no izturīga finiera materiāla, kas izvēlēts gan ilgtspējības, gan «baltās lapas» sajūtas dēļ. Tas akcentē rotaļu laukumu kā vietu bērnu iztēlei, izteiksmei un radītajiem stāstiem. Skatuves platformu rotā virkne lielāku fiksētu konstrukciju, kā arī mazāki, krāsoti interaktīvi elementi, piemēram, tīkli, tauvas, kubi un cilindri, ko bērni var brīvi izmantot. Tāpat objektu bagātina mirguļojošs priekškars, kas veidots no vairāk nekā simts metrus gara laminēta stikla šķiedras auduma, ko projektam ziedojis uzņēmums «Valmieras stikla šķiedra». Tas iecerēts kā atsauce uz mākslas telpā «Kurtuve» šobrīd mītošo Valmieras teātri un rotaļu vidi kā vietu neierobežotam bērna radošumam. Mākslas objekta izgatavošanu atbalstījis arī uzņēmums «Latvijas Finieris» ar dāsnu materiāla ziedojumu. Pagalma zaļajā zonā ir pieejami spēles elementi vecākiem, vecvecākiem un visai ģimenei — pieci unikāli atpūtas krēsli, no kuriem sekot līdzi bērnu rotaļām vai baudīt pikniku. Vides objektu plānots izstādīt arī turpmākajās sezonās, to papildinot un pielāgojot citām norises vietām novadā.