Publicitātes foto

Šonedēļ Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika pasniegtas Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) rīkotā starptautiskā konkursa «DesignEuropa Awards 2024» balvas, izceļot labākos industriālā dizaina darbus starp reģistrētiem Kopienas dizainparaugiem. Nozares balvu saņēma kompānijas «Linet» un dizaina studijas «Divan Design Studio» izstrādātā inovatīvā slimnīcas gulta «Essenza 300 LT», savukārt mazo un jauno uzņēmumu balvu ieguva Zviedrijas dizainera Pēra Brikstada radītais vinila plašu atskaņotājs «Transparent Turntable».

Ziņas Fold 27. septembris, 2024

«Šī gada ceremonijā godinām industriālo dizainu, sākot no klasikas līdz revolucionārām inovācijām. Mēs esam pagodināti rīkot Eiropas Dizaina balvas «DesignEuropa» pasniegšanas ceremoniju Rīgā, Latvijā, un sveicam izcilus nozares pārstāvjus, kas ar radošiem risinājumiem veicina ilgtspējīgu attīstību. Rūpnieciskais dizains veicina ekonomikas izaugsmi un attīstību, jo īpaši, ja tas ir saistīts ar intelektuālā īpašuma aizsardzību, kas šiem darbiem piešķir pievienoto vērtību. Mēs lepojamies, ka varam izcelt Rīgu kā plaukstošu Eiropas dizaina centru un iepazīstināt plašāku sabiedrību ar šo nozīmīgo nozari,» atzīmē Agris Batalauskis, Patentu valdes direktors un Eiropas dizaina balvas «DesignEuropa» žūrijas loceklis.

Uzvarētāji

Nozares balva — slimnīcas gulta «Essenza 300 LT»

«Linet» dizaina komanda kopā ar «Divan Design Studio» ir izstrādājuši slimnīcas gultu «Essenza 300 LT», kas ar inovatīvām funkcijām uzlabo pacientu aprūpi un aprūpētāju darba efektivitāti. Tajā iekļautās tehnoloģijas nodrošina drošāku pacientu izkāpšanu no gultas, traumu profilaksi un uzlabotu aprūpētāju ergonomiku, atvieglojot pacientu transportēšanu un samazinot fizisko slodzi. Žūrija atzinīgi novērtēja gultas funkcionalitāti un uz cilvēku vērsto dizainu.

 

Pēc balvas saņemšanas «Linet» pārstāvji akcentēja, ka dizains ir rīks, kas ļauj apvienot dažādas funkcijas lietotājam vienkārši saprotamā un ērtā veidā. Uzņēmums uzsver, ka labu dizainu veido, ne vien funkcionalitāte un estētika, bet arī pieejamība. Lai gan «Linet» tiecas nemitīgi pilnveidot tehnoloģijas un rast jaunus risinājumus, kā uzlabot veselības aprūpes jomu,  uzņēmums tikpat daudz resursu velta arī tam, kā sarežģītas tehnoloģijas vienkāršot, lai produkti būtu pieejami pēc iespējas plašākam cilvēku lokam. Šī ideja ir pamatā arī «Essenza 300 LT» gultai — veidojot modeļa dizainu, izdevies augstākās klases slimnīcu gultu funkcionalitāti nodrošināt par pieejamu cenu.

Mazo un jauno uzņēmumu balva — plašu atskaņotājs «Transparent Turntable»

Pēra Brikstada (Per Brickstad) radītais plašu atskaņotājs, kas izgatavots no alumīnija un stikla, ir izstrādāts mūsdienīgam mājoklim. Tam ir pilnībā modulārs dizains, kas ļauj viegli nomainīt un pievienot vajadzīgās komponentes, lai «Transparent Turntable» kalpotu daudzu gadu garumā un nenovecotu, mainoties mūzikas klausīšanās tehnoloģijām. Žūrija atzinīgi novērtēja produkta lakonisko estētiku, to, ka atskaņotāju ir viegli salabot, un tas veidots, domājot par produkta apritīgumu.

 

Pērs Brikstads akcentēja, ka caurspīdīgums raksturo ne vien plašu atskaņotāja veidolu, bet uzņēmuma pieeju kopumā. Viņa radītais dizains tiecas būt patiess un neslēpjas aiz virspusējām dekorācijām, atklājot lietotājam visas komponentes, kas piedalās skaņas veidošanā, un tādējādi veidojot jaunu mūzikas klausīšanās pieredzes dimensiju. Tikpat būtiski uzņēmumam ir būt «caurspīdīgam» attiecībā uz ilgtspēju — «Transparent» mājaslapā norādīts visu komponenšu oglekļa nospiedums un ir izsekojama to izcelsme. Nākotnē uzņēmums tiecas ražot atskaņotāju pilnībā no pārstrādātiem materiāliem, kā arī nodrošināt pilnībā apritīgu produktu dzīves ciklu.

Nākamās paaudzes balva — Kjara Minjani

Talantīgā jaunā jahtu dizainere Kjara Minjāni (Chiara Mignani) saņēma Nākamās paaudzes balvu, kas tiek piešķirta jaunajiem dizaineriem, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu. Šogad balva tika pasniegta pirmo reizi.

 

27 gadus vecā itāļu dizainere ir pazīstama ar saviem videi draudzīgu un augstas veiktspējas jahtu dizainiem. Kjara ir ieguvusi maģistra grādu jūras un kuģniecības dizainā un ir strādājusi vairākās pazīstamās jahtu dizaina studijās. Viņas portfolio ir tādi spilgti dizaini kā «Nero 777 Evolution» un «Voltara 645» elektriskās piedziņas sistēmas jahtas, kas izgatavotas no oglekļa šķiedras, nodrošinot lielāku izturību un manevrēšanas spēju, kā arī komfortu un plašumu uz klāja.

Balva par mūža ieguldījumu — Dīters Ramss

Slavenais vācu dizainers Dīters Ramss (Dieter Rams) radījis vairāk nekā 200 ikonisku ierīču dizainu un gadu desmitiem ietekmējis patēriņa produktu izskatu un funkcionalitāti. Viņa kabatas radio «T3 Braun» un «606» universālā plauktu sistēma ražotājam «Vitsœ» ir izstādīta MoMA pastāvīgajā ekspozīcijā. Savos darbos Ramss aizstāvēja «dizaina ētiku, kas respektē mūsu ierobežotos resursus, aicinot gan dizainerus, gan sabiedrību ņemt vērā patēriņa ilgtermiņa ietekmi». 1970. gadu beigās viņš formulēja desmit laba dizaina principus, tostarp — «mazāk, bet labāk». Kopš 1994. gada Dītera un Ingeborgas Ramsu fonds ir veltījis savu darbu atbildīga produktu dizaina atbalstam un pievērsies nākotnes prasībām rūpnieciskā dizaina jomā.

 

Cienījamā vecuma dēļ Ramss (dzimis 1932. gadā Vīsbādenē, Vācijā) ceremoniju klātienē neapmeklēja, tomēr, saņemot balvu, video sveicienā vēlēja jaunajiem dizaineriem drosmi izvērtēt, kas pasaulei ir nepieciešams, aicinot domāt par dizainu, kas palīdz cilvēkiem. Viņš atzīmēja, ka «vajadzīgs dizains» reti ir iespaidīgs — tas atvieglo mums dzīvi, paliekot fonā.

EUIPO atklāj, ka dizaina ietilpīgās rūpniecības nozares rada 26,8 miljonus tiešo darbavietu ES un veido 16 % no ES kopējā IKP. Reģistrējot Kopienas dizainparaugu, ko pārvalda EUIPO, produkta veidols tiek aizsargāts visās ES dalībvalstīs. EUIPO pašlaik reģistrē vairāk nekā 100 000 dizainparaugu gadā un kopumā ir saņēmis vairāk nekā 1,8 miljonus dizainparaugu. Vācija ir vadošā valsts, kas aizsargā dizainparaugus ES līmenī, ar vairāk nekā 363 000 dizainparaugiem, pēc tam seko Itālija (216 000). Starp reģistrētajiem Kopienas dizainparaugiem ir, piemēram, «Bialetti» mokas kanniņa, «Lego» klucītis.

 

Plašāk par «DesignEuropa 2024» un Kopienas dizainparaugu aizsardzību — EUIPO mājaslapā.