Publicitātes attēls

Ceturtdien, 26. septembrī, kinoteātrī «Forum Cinemas» notiks starptautiskais pilsētplānošanas pasākums «MadCity Riga 2024», kas šogad tikts veltīts sarunām par pilsētas centru, tā iedzīvotājiem un viņu dažādajiem dzīvesveidiem. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja dzirdēt virkni lektoru, kā arī piedalīties pilsētplānošanas hakatonā.

Ziņas Fold 24. septembris, 2024

Vēsturiski pilsētas centrs kalpoja par apmaiņas un satikšanās vietu — tajā noritēja ne tikai aktīva preču un pakalpojumu tirdzniecība, bet arī apmaiņa ar idejām un zināšanām. Centrā satikās darbs un atpūta, dažādas sociālās grupas, pilsētas iedzīvotāji un tās viesi. Centrs pavisam noteikti tika uzskatīts par pilsētas sirdi un tās attīstības dzinēju. Pēdējās desmitgadēs par pilsētas centra primāro funkciju tika uzskatīta tirdzniecība, taču šobrīd tā loma strauji mainās — e–komercijas attīstība, jaunie piepilsētas tirdzniecības centri, attālinātais darbs un kopējā iedzīvotāju paradumu maiņa liek pārdomāt centra lomu kā tirdzniecības galamērķim. Arī pilsētnieku dzīvesveids strauji mainās — mūsu ikdiena paliek ātrāka un saspringtāka, laika atpūtai un dzīvespriekam paliek arvien mazāk.

 

Kā pamudināt cilvēkus iziet ārpus mājām un kopīgi pavadīt laiku pilsētas centra publiskajā ārtelpā? Kā pielāgot ēku funkcijas mūsdienu vajadzībām? Kādā veidā pilsētas centrs spēj apvienot dažādas interešu grupas un uzlabot iedzīvotāju dzīvi un labsajūtu pilsētā? Kā veicināt datos balstītu lēmumu pieņemšanu pilsētas centra attīstībai? Šie un citi ar pilsētas centru saistītie jautājumi tiks aplūkoti «MadCity Riga 2024». Pasākuma mērķis ir pievērst uzmanību pārmaiņām pilsētas centru funkcijās un to iedzīvotāju dzīvesveidā, kā arī kopīgi rast potenciālos risinājumus pilsētas centru pielāgošanai mūsdienu vajadzībām, balstoties Latvijas un ārvalstu pieredzē un labākajā praksēs.

 

Pasākuma trīs sadaļas pievērsīsies būtiskākajiem izaicinājumiem, kas skars pilsētas centru nākotnē.

  • Ēka un ārtelpa — kā padarīt centru par satikšanās vietu, kas veicina sociālo sadarbību, kā pielāgot ēku funkcijas mūsdienu sabiedrības prasībām, kāda ir telpu ietekme uz cilvēku uzvedību un labsajūtu? Praktiski piemēri un pieredze no Latvijas un ārvalstīm.
  • Cilvēks un dzīvesveids — pilsētas centrs kā dažādu sociālo grupu satikšanās un mijiedarbības vieta, iedzīvotāju sadarbības un tīklošanās veicināšana, iedzīvotāju dzīvesveida ietekme uz pilsētas centra funkcijām un tā attīstību.
  • Dati un pilsēta — datu vākšana un praktiska pielietošana pilsētās, konkrēti datu analīzes rīki, kas varētu sekmēt pilsētas centra attīstību. Kā uzlabot iedzīvotāju labsajūtu un ikdienu ar datu palīdzību?

Pēc lektoru uzstāšanās sekos pilsētplānošanas hakatons, kura laikā pasākuma dalībnieki un lektori tiks sadalīti komandās, lai divu stundu garumā meklētu problēmu risinājumus, kas saistās ar pilsētas tukšajiem skatlogiem, ēku publiskajām funkcijām un Centrāltirgus laukumu.

 

«MadCity 2024 — kas notiek ar pilsētas centru?» notiks 26. septembrī no plkst. 9.00 līdz 19.00 «Forum Cinemas» («Pepsi zālē») 13. janvāra ielā 8, Rīgā. Pilna pasākuma programma un reģistrēšanās — «MadCity» mājaslapā.