Ilustrācija — Katrīna Sadovņikova

Zane Veldre ir ilustratore un gleznotāja, veidojusi mūsdienu mākslas foruma «Baltā nakts» vizuālo identitāti. Rubrikā «Forša fīča» Zane stāsta par to, kā apvieno glezniecību un ilustrāciju, izmantojot vienas jomas radīto otrā.

Forša fīča Fold 6. septembris, 2024

«Lai digitāli radītas ilustrācijas būtu maksimāli dzīvīgas un gleznieciskas, esmu iemācījusies apvienot savas ikdienas darbības, tā lai tās viena otru papildina. Iepriekš sagatavotu glezniecisku fonu izmantošana ilustrācijā ir kļuvusi par mana rokraksta atslēgu. Sanāk, ka gleznojot lielformāta abstrakcijas, zinu, ka kādus no gleznas fragmentiem varēšu izmantot kādās no nākotnes ilustrācijām. Fragmentus sabildēju un turu atsevišķā mapītē ar nosaukumu «Foni». Un tas ir labs darba sākums, brīžos, kad liekas, ka izejas punkta nav. Fināla darbam ierasti izmantoju programmu «Adobe Fresco», kurā izmantoju iepriekš sagatavotu fonu, zīmēju pāri un nevajadzīgo dzēšu. Sanāk kā tāda digitāla aplikācija.»

Zane Veldre veido abstraktas lielformāta gleznas un ilustrācijas. Izveidojusi savu plakātu sēriju, kas aptver dažādas savvaļas tēmas, pilsētas un apkaimes. Labprāt veido dažādas garšu ilustrācijas. Sadarbojas ar Āgenskalna tirgu, Rīgas Cirku, Latvijas Jaunā teātra institūtu un citām organizācijām. Šobrīd Kuldīgas novada muzejā ir apskatāma Zanes izstāde «Iz-meklēšana».