Foto — Aivars Ivbulis

Augustā pie Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskolas tika atklāts jauns pilsētvides objekts «Piemineklis citrona garšai», kura pasūtītāji un autori ir bērni. Tas tapis, iedvesmojoties no pērn izdotās «Rīgas grāmatas» — pilsētvides ceļveža, kas atklāj pilsētu no bērnu skatpunkta. Vides objekts ir tikai daļa no Latvijas Jaunā teātra institūta īstenotās programmas, kas tiecas iesaistīt bērnus pilsētvides veidošanā. Rīt, 24. septembrī, plkst. 11.00 pie vides objekta notiks saruna «Pilsēta jaunākās iedzīvotāju grupas skatījumā», un nākotnē gaidāmi arī citi pasākumi.

Ziņas Fold 23. septembris, 2024

Kamēr sabiedrībā risinās diskusijas par to, kādus pieminekļus nojaukt, sākumskolēni, kuri pagājušajā gadā strādāja pie jaunā galvaspilsētas ceļveža «Rīgas grāmata» veidošanas, ir pieteikuši idejas jaunām skulptūrām Rīgā. Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) sadarbībā ar mākslinieci Gundegu Eveloni un arhitekti Renāti Pablaku ir īstenojuši vienu no bērnu piedāvātajām iecerēm — pilsētvides objektu «Piemineklis citrona garšai», kas atrodas pie Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskolas. Pieminekļa idejas autore ir skolniece Anna Delzova (5. klase), un objekts paredzēts kā limonādes tirgotava, miniatūru izstāžu un notikumu telpa, kā arī simboliska tribīne, no kuras uzrunāt apkaimes iedzīvotājus ar sev svarīgiem vēstījumiem.

Vides objekta telpisko veidolu pēc bērnu ieteikumiem īstenojusi māksliniece Gundega Evelone. «Annas skici esmu pārvērtusi trīs metrus augstā, no koši dzelteniem dēlīšiem būvētā struktūrā — citronā. Tā atgādina bērnu tik iecienīto «štābiņu kokā» — simbolisku pašnoteikšanās teritoriju bērnībā, kur pieaugušie drīkst ienākt, tikai zinot paroli. Vienlaikus šis citrons nepavisam nav gluds un apaļš, bet spurains un nepakļāvīgs — kā skābā un stiprā citrona sula, kas ne katram ir pa prātam,» stāsta Gundega.

 

«Piemineklis citrona garšai» ir turpinājums bērnu veidotajam pilsētas ceļvedim «Rīgas grāmata», ko LJTI pērn īstenoja sadarbībā ar britu māksliniekiem Endiju Fīldu (Andy Field) un Bekiju Dārlingtoni (Becky Darlington) un 170 skolēniem vecumā no 8 līdz 11 gadiem. Tajā ietverti patiesi un spekulatīvi fakti par Rīgu, ieteikumi pilsētas apmeklējumam, bērnu izgudroti un pārbaudīti pastaigu maršruti, agrāk nepamanīti pilsētas objekti, daudz personīgu iespaidu un fantāzijas, kas pauž pārliecību — «arī mūsu redzējums skaitās». Izstrādājot grāmatu, skolēni vairākus mēnešus pildīja dažādus radošus uzdevumus, zīmēja kartes, jaunu ēku un infrastruktūru skices, pildīja jautājumu anketas, sniedzot savā pieredzē balstītu informāciju par savu apkaimi, kas to jaunā veidā atklātu citiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem.

«Rīgas grāmatas» projekts saņēma uzslavas gan no iesaistītajām skolām, pedagogiem un bērniem, gan sabiedrības kopumā. Kā norāda LJTI mākslinieciskā vadītāja Santa Remere, viņi saņēmuši vairākus ierosinājumus, kā projektu turpināt jaunos radošos veidos, kā arī iepazīstināt ar to arhitektūras studentus, dalīties iegūtajās atbildēs un statistikā. Vides objekts «Piemineklis citrona garšai» ir tikai daļa no plānotā projekta, kura mērķis ir pievērst pieaugušo uzmanību bērnu iesaistei pilsētvides veidošanā. Plānotas dažādas aktivitātes — publiski «Rīgas grāmatas» lasījumi, pilsētas kartēšana, «bērnu brīvais mikrofons», saruna ar pilsētplānotājiem un citi pašu skolēnu ierosināti notikumi.

 

24. septembrī plkst. 11.00 pie vides objekta (pie Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskolas Latgales ielā 178, Rīgā) notiks saruna «Pilsēta jaunākās iedzīvotāju grupas skatījumā — ko pilsētā ir vērts redzēt, celt un saglabāt?», kurā tiks iztirzāti šādi jautājumi — kādā mērā pilsētplānošanā, arhitektūrā un kultūrā plašākā mērā tiek ņemtas vērā bērnu intereses? Kādas ir sabiedrības jaunāko grupu vēlmes un vajadzības? Kā tās varam uzzināt? Ko no tām var mācīties pieaugušie profesionāļi? Cik kompetenti var būt bērni vai citas iedzīvotāju grupas šajos jautājumos un kā šo kompetenci iespējams celt? Kad sākt domāt par ilgtspēju? Sarunā piedalās: arhitekte Renāte Pablaka («Mājas svētība»), tēlniece Gundega Evelone, Rīgas Pilsētas attīstības departamenta stratēģis un nozaru politikas plānotājs Mārtiņš Eņģelis, «Rīgas grāmatas» veidotāji, Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskolas mācību pārzine Ilze Bērziņa. Sarunu vadīs Santa Remere.

«Pilsētvides objekts «Piemineklis citrona garšai» — projekts jaunāko sabiedrības grupu iesaistei pilsētplānošanas un kultūras veidošanas procesos» tiek īstenots ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu.