Vāka dizains — Anete Krūmiņa

Atzīmējot savu desmit gadu jubileju, literatūras un filozofijas žurnāls «Punctum» pievērsies dzejas izdošanai — pirmā grāmata, kas iznākusi, ir Elvīras Blomas krājums «Viņam patīk šie dzejoļi». Izdevuma noformējumu veidojusi dizainere Anete Krūmiņa, un tā centrālais vizuālais motīvs ir kopā savītas naglas. Tās izmantotas arī grāmatas vākam, kura ilustrācija, pateicoties lentikulārās drukas tehnikai, mainās atkarībā no skata leņķa.

Ziņas Fold 27. augusts, 2024

Dizainere Anete Krūmiņa norāda, ka izdevuma dizains veidots ciešā sadarbībā ar dzejnieci Elvīru Blomu, kurai jau sākotnēji bija ideja par naglām kā izdevumu caurvijošo vizuālo elementu. «Grāmatas dizainā izmantota naglu spēle — spēlētāja uzdevums ir atraisīt noteiktā veidā savītās naglas. Bet ko darīt, kad tās ir atrautas viena no otras? Jāsaliek atpakaļ un arī tas būs izaicinājums. Naglas ir ciešanu simbols, taču šeit tās savītas koķetā rotaļā, gluži kā autores dzejoļi — tajos sāpes savijas ar ākstīšanos, nopietnais ar ironiju, veidojot sakausējumu, ko nav jāuztver nopietni, taču vienlaikus ir jāuztver ļoti nopietni,» teikts izdevuma «Viņam patīk šie dzejoļi» aprakstā.

Grāmatas vāks risināts lentikulārās drukas tehnikā, kas ļauj uz vāka vienlaikus nodrukāt vairākus attēlus un veidot optisko ilūziju, attēliem ātkarībā no skata leņķa vienam otru nomainot. Tā kā šis drukas veids neprasa lielu tirāžu, izdevumam pieejamas divas dažādas vāka versijas. Lai īstenotu neparasto dizainu, pūles pielika visa izdošanā iesaistītā komanda. «Mums bija vairākas kastes ar grāmatām no tipogrāfijas un vairākas kastes ar vākiem, kas pašiem bija jālīmē pie grāmatām. Tā bija silta un saulaina pavasara pēcpusdiena, kad kādā klusā centra dzīvoklī tika pārcilāts katrs tirāžas eksemplārs, iekadrēti un pielīmēti vāki, pēc tam no vākiem noslaucīti pirkstu nospiedumi un viss rūpīgi salikts atpakaļ kastēs,» stāsta Anete.

Dizainere uzsver, ka, veidojot grāmatu noformējumu, viņai būtiska ir ne vien vizuāla izteiksmība, bet arī dizaina praktiskie aspekti: «Man ir būtiski atrast līdzsvaru starp jaunradi, dizainu, rotaļīgumu un lietojamību. Ja grāmatai ir kolosāli pamanāms un atraktīvs dizains, ko ir neērti lietot vai neiespējami izlasīt, tad, manuprāt, tas ir «feileris». No šī izriet dzejas krājuma nelielais formāts, ērti lasāmu burtveidolu izvēle un diskrēta krāsu palete.» Noformējumā izmantotie elementi iezīmē krājuma struktūru, izceļot nodaļu dalījumu ar ilustrācijām un atsevišķus dzejoļus, kas veidoti kā anketas, drukājot uz tonēta papīra. Uz vāka skaidri nolasāmās naglas krājuma iekšlapās kļūst abstraktākas, katras nodaļas ievadā atklājot vien kādu ilustrācijas fragmentu un tādējādi norādot, ka arī katra krājuma nodaļa ir vien daļa no kopējā stāsta.

 

Elvīras Blomas krājums «Viņam patīk šie dzejoļi» pieejams literatūras žurnāla «Strāva» mājaslapā. Dzejniece izdevuma tapšanas procesam, tajā skaitā dizainam, veltījusi dzejoļu sēriju, kas publicēta žurnālā «Punctum».