Ilustrācija — Karola Rubene

«Jaunā Eiropas Bauhaus» Latvijas kontaktpunkts Latvijas Arhitektu savienībā informē par atbalsta iespējām, kas saistītas ar iniciatīvu — ES Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) ilgtspējīgas pilsētu mobilitātes programmā izsludināti divi projektu konkursi, savukārt ES pētniecības un inovāciju pamatprogrammā «Apvārsnis Eiropa» atvērtas vairākas finansējuma programmas, kurās iespējams pieteikt «Jaunā Eiropas Bauhaus» vērtībās balstītus projektus, kā arī projektus, kas veicina izpratni par tām.

Atbalsts Fold 26. augusts, 2024

«Apvārsnis Eiropa» atbalsta programmas

Publisko telpu pārvaldes un koprades modeļu izviedei

Līdz šī gada 19. septembrim atvēta pieteikšanās programmai, kuras mērķis ir atbalstīt jaunu pārvaldības modeļu izveidi publisko telpu attīstībai apkaimēs. Pārvaldības modeļiem jābalstās koprades principos un jāsekmē kopienas vadīts dizaina process. Vairāk informācijas par programmu un pieteikšanās nosacījumiem iespējams atrast šeit.

«Jaunā Eiropas Bauhaus» platformu izveidei

Pieteikšanās līdz šī gada 19. septembrim atvērta arī projektu konkursam, kura mērķis ir atbalstīt tādu rīku un platformu izveidi, kas palīdz koncentrēt zināšanas par NEB projektiem, kā arī novērtēt to rezultātus un ietekmi. Vairāk informācijas par programmu un pieteikšanās nosacījumiem iespējams atrast šeit.

Bioloģisko materiālu pārstrādes projektiem

Atvērta arī programma, kuras mērķis ir sekmēt otrreizēju pilnīgas vai daļējas bioloģiskās izcelsmes materiālu izmantošanu. Projektus programmai iespējams pieteikt līdz šī gada 19. septembrim, vairāk informācijas par pieteikšanās nosacījumiem, meklējot šeit.

EIT projektu konkursi

Vietējo kopienu iniciatīvu atbalstam

Līdz šī gada 26. septembrim iespējams pieteikties projektu konkursam, kura mērķis ir atbalstīt iniciatīvas, kas veicina zināšanu apmaiņu izaicinājumu risināšanai, ko aktualizē vietējās kopienas un kas palīdz sekmēt pilsonisko līdzdalību. Konkursā tiks apstiprināti līdz 8 projektiem ar maksimālo viena projekta finansējumu līdz 15 000 eiro, paredzot līdzfinansējumu, kas nav mazāks par 20% no kopējām projekta izmaksām. Vairāk informācijas par konkursu un tā nosacījumiem var atrast šeit.

Publiskās telpas uzlabošanai

Līdz šī gada 10. oktobrim iespējams pieteikties projektu konkursā, kas atbalsta aktivitātes publiskās telpas pārveidošanai ar kopienu iniciatīvu palīdzību. Konkursā tiks apstiprināti līdz 8 projektiem ar maksimālo viena projekta finansējumu līdz 45 000 eiro, paredzot līdzfinansējumu, kas nav mazāks par 25% no kopējām projekta izmaksām. Vairāk informācijas par konkursu un tā nosacījumiem var atrast šeit.

 

Abos EIT projektu konkursos atbalstāmajām iniciatīvām jāiekļaujas kādā no šiem tematiskajiem virzieniem:

  • saiknes atjaunošana ar dabu;
  • kopienas un piederības sajūtas atgūšana;
  • neaizsargāto grupu un ar tām saistīto vietu prioritizēšana;
  •  integrētu, ilgtermiņa risinājumu un dzīves cikla principu ieviešana industriālās ekosistēmās.

Projektu konkursiem var pieteikties publiskas vai privātas iestādes, vai nevalstiskās organizācijas, kas darbojas konsultāciju, izglītības, pētniecības un inovāciju jomā. Vairāk informācijas par Eiropas Savienības Inovāciju un tehnoloģiju institūta programmu ilgtspējīgai pilsētu mobilitātei iespējams atrast tā mājaslapā.

 

«Jaunais Eiropas Bauhaus» (JEB) ir Eiropas Komisijas iniciatīva Zaļā kursa ideju iedzīvināšanai dzīvojamo platību un publiskās ārtelpas veidošanā. JEB mērķis ir visā Eiropā radīt vairāk tādu telpu, kas ir ne tikai funkcionālas, bet arī estētiski baudāmas vietas ar spēju palīdzēt cilvēkiem atjaunot saikni ar dabu un veicina ilgtspējīgu dzīvesveidu, kā arī nodrošināt, ka šo vietu veidošanas process sekmē dažādu sabiedrības grupu vajadzību ievērošanu un piederības sajūtas veicināšanu. JEB projektu konkursiem, jaunumiem un JEB Latvijas kontaktpunkta aktualitātēm var sekot Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.