Foto — Zane Priede

No 23. augusta līdz 26. septembrim ISSP Galerijā norisināsies fotogrāfes Zanes Priedes izstāde «Marmoleum Real 2mm», kas balstīta autores personīgajā pieredzē, uzaugot 1990. gadu vidē un estētikā. Izstādes atklāšana notiks 22. augustā plkst. 18.00

Ziņas Fold 19. augusts, 2024

Zanes Priedes studijā tapušās klusās dabas ir piesātinātas ar 1990. gadu estētiku. Fotogrāfijās attēloti tam laikam raksturīgi priekšmeti, kas saskarē ar cilvēku emocionālo pieredzi veido materiālu atmiņu ainavu. Autores kompozīcijās pagātnes atmiņas tiek pārceltas šodienas scenogrāfijās, stāstot par laika un lietu mijiedarbību. Savukārt materialitātes nospiedumi palīdz radīt mūsu kopīgo pasauli un pieredzi, caur kuru veidojam attiecības kā ar apkārtējo vidi, tā viens ar otru.

 

Māksliniece apspēlē dzīvi padomijas pelēcībā, atainojot deviņdesmito gadu kapitālisma un patēriņa materialitātes, kas galu galā izrādījās vien lētas imitācijas. Rīģipsis, linolejs, dažādi plastmasas un stikla priekšmeti, kā arī atsauce uz ēšanas kultūru autores attēlos pārvieto pagātnes atmiņas uz šodienu. Deviņdesmitie joprojām ir klātesoši, un tie ir jūtami ne tikai Zanes hiperbolizētajos attēlos, bet arī mūsu mājokļos, veikalā «Depo», mazos ciemata veikaliņos un citviet, raisot nostalģisku pēcgaršu.

Zane Priede (1990) ir profesionāla fotogrāfe, kuras darbos parādās iedomātas un sirreālas ainas ar ikdienas priekšmetiem. Absolvējusi Nīderlandes Dizaina akadēmiju Eindhovenā. Zanes Priedes dziļā aizraušanās ar arhitektūru un dizainu ir redzama viņas vizuālajā pieejā, kas ietver ainu konstruēšanu ar maza mēroga objektiem. Viņas interese par zinātni, bioloģiju un psiholoģiju veido fokusu vizuālajos pētījumos, sniedzot rotaļīgu pieeju stāstu stāstīšanai un atklājot fantastisko ikdienas dzīvē. 2023. gadā Zane tika nominēta Eiropas fotogrāfijas platformai Futures.

 

Izstāde «Marmoleum Real 2mm» skatāma no 23. augusta līdz 26. septembrim ISSP Galerijā.  Izstādes scenogrāfiju un telpiskos risinājumus veidojis mākslinieks Aleksejs Beļeckis. Izstādes kuratore — Iveta Gabaliņa. Izstāde «Marmoleum Real 2mm» norisinās ar Rīgas domes, Valsts kultūrkapitāla fonda un «Groglass» atbalstu.