Animācija — Katrīna Sadovņikova

Dizaineri un pētnieci Tīnu Alisi Drupu interesē kritiski un spekulatīvi pētīt cilvēka un dažādu dzīvības formu savstarpējās attiecības. Rīt, 3. augustā, Uzvaras parkā notiek Latvijas Dabas fonda Pļavas festivāls, kura laikā Tīna kopā ar dizaineri Rūtu Jumīti vadīs «Pļavas segas darbnīcu», aicinot tās dalībniekus dziļāk izprast pļavas augus. Rubrikā «Forša fīča» Tīna stāsta par veidu, kā viņai izdodas fokusēt savu uzmanību.

Forša fīča Fold 2. augusts, 2024

«Meklējot darba ritmu, lai rakstītu projektu pieteikumus vai esejas, esmu pārliecinājusies, ka produktivitātei konkrētā vietā ir derīguma termiņš. Efektīvākais rīks, kā produktivitāti atjaunot, ir spēja atrast jaunu redzes punktu tā vistiešākajā nozīmē — apsēsties galdam otrā pusē, novietot to citā istabā, pie neierastas sienas vai istabas vidū. Ja visi minētie paņēmieni zaudējuši efektivitāti, kritiskos «deadline» brīžos piedāvāju apsēsties zem galda. Pretēji cilvēkiem, kuri meklē plašumu domu lidojumam, samazinot telpu, apkārt ir mazāk lietu, kas novērš manu uzmanību, un domas neaizklīst tālāk par pāris centimetriem. Kādreiz šķita, ka nespēja atrast mieru vienā vietā ir problēma, taču ir ārkārtīgi svarīgi iepazīt sevi un rast rīkus, kas samezglotos brīžos palīdz virzīties tālāk.»

Tīna Alise Drupa absolvējusi starpdisciplināru ekoloģijas programmu Atlantijas koledžā Menā, ASV un dizaina studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Tīnu interesē jautājumi, kas saistīti ar politisko ekoloģiju, vides ētiku un daudzsugu diskursu. Dizaina praksē šī interese izpaužas praktiskajā pētniecībā, veidojot un vadot dažādas darbnīcas un tiecoties rast metodoloģiskas pieejas ekokritisku ideju aktualizēšanai. Paralēli tam Tīna raksta esejas par sev interesējošiem jautājumiem, kas publicētas tādos žurnālos kā «Tvērums», «Robida Magazine (Itālija) un «Freezing in LA!» (Lielbritānija). Plašāk par Tīnas īstenotajiem projektiem — viņas mājaslapā.

 

Piedalīties «Pļavas segas darbnīcā, kas notiks» 3. augustā plkst. 14.30 Uzvaras parkā, aicināts ikviens interesents. Darbnīcas laikā dalībnieki kopā ar dizainerēm veidos inovatīva sakņu materiāla segu, kurā tiks iestrādātas pilsētas pļavas sēklas un augi. Plašāk par darbnīcu — šeit.