Animācija — Katrīna Sadvņikova

Šajā nedēļas nogalē, no 16. līdz 18. augustam, Rīgā tiks atzīmēta pilsētas 823. dzimšanas diena. Vasaras kultūras programmu papildina spilgtais ilustratora Roberta Rūrāna radītais pilsētvides noformējums, kura pamatā ir Rīgas ģerbonis, ko apdzīvo svētku svinētāji. Rubrikā «Forša fīča» Roberts stāsta par rīku, kas palīdz viņa ilustrācijām saglabāt košumu.

Forša fīča Fold 16. augusts, 2024

«Tiem māksliniekiem, kas tāpat kā es rada taustāmus darbus, gala beigās vienmēr tāpat ir šie darbi jādigitalizē skenējot vai fotografējot, lai varētu tos rādīt plašākai pasaulei internetā. Taču problēma ir tā, ka tas, kas labi izskatās dzīvē, ieskenēts, uz ekrāna rādās pelēks un zaudējis visu savu krāsu enerģiju.

Līdz ar to ir jāiegulda vēl papildu darbs digitālā pēcapstrādē, pielāgojot krāsas ekrānu sniegtajām iespējām. Laika taupīšanas nolūkos es krāsu pamatapstrādei izmantoju «VSCO» filtrus «Adobe Lightroom» lietotnē. Pēc tam sīkākām detaļām palīgā nāk arī «Photoshop», taču lielo darbu paveic manis izvēlēts un pielāgots krāsu filtrs. Lai gan pamatā filtri radīti fotogrāfiem, varu ieteikt tos izmēģināt jebkuram, kuram nepieciešama ātra un ērta krāsu apstrāde attēliem.»

Roberts Rūrāns ir viens no atpazīstamākajiem Latvijas ilustratoriem. Viņš ir veidojis ilustrācijas daudziem ietekmīgiem starptautiskiem izdevumiem, tai skaitā «The New York Times», «The New Yorker», «Vogue» un «Le Monde». Savus darbus Roberts rada ar roku, un laika gaitā viņš izkopis savu unikālo rokrakstu, kurā manāmas gan modernisma ietekmes, gan atsauces uz viduslaiku mākslu. Roberta radošajām gaitām var sekot mākslinieka mājaslapā un Instagram kontā.

 

Rīgas 823. dzimšanas dienas sauklis, kas redzams arī Roberta veidotajā grafikā, ir «Līksmo, audz, daudzini». Ar svinību pasākumiem var iepazīties Rīgas vasaras programmas mājaslapā.