Animācija — Katrīna Sadovņikova

Dizainere Dace Sūna savā darbā aizraujas ar telpu un gaismu. Viņas meditatīvā instalācija «Kosmiskais dejotājs», kas apvieno abas šīs intereses, saņēma Latvijas Dizaina gada balvu 2024 (LDGB) vides dizaina kategorijā. Dace ir viena no nupat izveidotās jauno dizaineru platformas «Home Ground» dibinātājām, un viņas veidotie gaismas objekti šobrīd apskatāmi platformas izstādē Sporta 2 kvartālā. Savukārt «Kosmisko dejotāju» var iepazīt LDGB izstādē Esplanādē. Rubrikā «Forša fīča» Dace stāsta par neparastu maketēšanas rīku.

Forša fīča Fold 23. augusts, 2024

«Būvmateriālu veikalā «Home Depot» Losandželosā reiz iegādājos spilgti oranžu, lokāmu stiepli ar gumijotu apvalku, kas, man šķiet, paredzēta dēļu pārvadāšanai. Tā izrādījusies ļoti noderīga dažādās instalācijās un nejaušās situācijās, visvairāk tā man palīdzējusi, radot trīsdimensiju neona objektu skices.

Tieši Losandželosā aizsākās mana interese par neonu — šai pilsēta ir ar dziļa vēsture neona kultūrā un amatniecībā. Tur strādāju kopā ar meistaru, kurš jau trešajā paaudzē ir neona speciālists. Vēlējos izvest neonu ārpus divdimensiju pasaules un veidot skulpturālas formas. Tradicionālie meistari bieži nesaprata manu ideju, tāpēc meklēju materiālu, kas ļautu viegli un ātri veidot telpiskas formas. Tā nu šī stieple man kalpo jau piecus gadus. Pārvācoties atpakaļ uz Eiropu, daudz ko atstāju ASV, bet šo stiepli atvedu uz Latviju, kur tā noderēja arī «Home Ground» izstādes objektu veidošanā.»

Dace Sūna 2023. gadā absolvējusi Eindhovenas Dizaina akadēmijas Kontekstuālā dizaina maģistra programmu. Viņai ir arī bakalaura grāds interjera dizainā, ko Dace 2015. gadā ieguvusi Modes tehnoloģiju institūtā Ņujorkā. Dzīvojot Losandželosā, dizainere apguvusi neona veidošanas mākslu, radot telpiskus gaismas objektus. Savukārt Nīderlandē Dace pievērsusies konceptuālām instalācijām, izmantojot gaismu kā poētisku izteiksmes līdzekli. Dizaineres radošajām gaitām var sekot viņas mājaslapā un Instagram kontā.

 

Daces gaismas objekti līdz ar citu Latvijas jauno dizaina studiju veikumu līdz 31. augustam aplūkojami platformas «Home Ground» izstādē Sporta 2 kvartālā, savukārt Latvijas Dizaina gada balvas 2024 ieguvēju un finālistu darbus interesenti līdz 30. septembrim var iepazīt brīvdabas LDGB izstādē Esplanādē.