Animācija — Katrīna Sadovņikova

Dizainere un arhitekte Anna Līva Traumane ir studijas «Onlyonly» līdzdibinātāja un kopā ar virkni citu jauno dizaineru piedalās nupat atklātajā izstādē «Home Ground», kas līdz augusta beigām pēcpusdienās ir apskatāma Sporta ielā 2, Rīgā. Rubrikā «Forša fīča» Anna stāsta par veidiem, kā turpināt atklāt jauno.

Forša fīča Fold 9. augusts, 2024

«Ticu, ka ziņkārība ir dzinējspēks jaunatklājumos, un savā radošajā praksē tiecos meklēt skatpunktus ārpus sava darbības lauka. Forša fīča, kas man to palīdz sasniegt, ir «Radiolab» — iespējams, visu laiku unikālākā radio pārraide, kas 2002. gadā dzimusi Ņujorkā kā telpa eksperimentiem publiskajā radio programmā. Zinātniski atklājumi, politiski un filozofiski jautājumi mijas ar cilvēku ikdienas pieredzi un stāstiem. Savas eksperimentālās dabas dēļ tas līdzinās mākslas darbam, apgāž tradicionālā radio formātu un sniedz arī nebijušu audio pieredzi.

Sērija, kuru esmu noklausījusies vairākkārt, ir «Touch at a Distance». Viens no stāstiem ataino krievu komponista Igora Stravinska baleta «Svētpavasaris» 1913. gada vēsturē skandalozo pirmatskaņojumu Parīzē un nevaldāmo klausītāju sacelšanos disonējošo akordu ietekmē. Norises smadzenēs liek mums meklēt atpazīstamus «paternus» un iemeslus, kādēļ mums kaut kas patīk vai nepatīk, un tas man pašai liek domāt arī par saviem jaunrades procesiem.»

Dizaina studija «Onlyonly», ko Anna 2020. gadā dibinājusi kopā ar Hariju Vucenu, savos darbos meklē radikālus un cilvēku pieredzi bagātinošus risinājumus. «Onlyonly» strādā starpdisciplināri, apvienojot 
laikmetīgo kultūru un arhitektūras, dizaina, scenogrāfijas un mākslas idejas, estētikas un personīgos novērojumus.