Ilustrācija — Kirils Kirasirovs

No 15. augusta līdz 30. septembrim pašā Rīgas centrā, Esplanādē (Elizabetes ielas pusē), skatāma Latvijas Dizaina gada balvas 2024 brīvdabas izstāde «Latvijas Dizaina gada balvas 2024 uzvarētāji», kurā plašai auditorijai — Rīgas iedzīvotājiem un viesiem — ir iespēja tuvāk iepazīt deviņpadsmit konkursa uzvarētāju un finālistu darbus.

Ziņas Fold 16. augusts, 2024

Izstādē redzamie Latvijas Dizaina gada balvas 2024 uzvarētāju darbi uzskatāmi demonstrē dizaina disciplīnu daudzveidību un plašo pielietojumu. Šie darbi parāda, cik svarīgs ir dizains katrā no šīm disciplīnām, un kā tas var ietekmēt un uzlabot dažādas dzīves jomas, sākot no ikdienas vajadzībām līdz sarežģītiem tehnoloģiskiem risinājumiem, no patēriņa produktiem līdz publiskajai videi, no lietotāja pieredzes līdz sociālajam aktīvismam. Izstādē līdzās apskatāmi ļoti dažāda mēroga darbi — no individuālām dizaineru pašfinansētām iniciatīvām līdz pašvaldības un valsts pasūtījumiem ar simtiem tūkstošu budžetu —, tādējādi apliecinot, ka katrs labs darbs tiek pamanīts un novērtēts. Šogad īpaši priecē jauno dizaineru aktīvā dalība un sasniegumi konkursā.

«Ceram, ka dizaina izstāde kalpos kā apliecinājums tam, cik svarīgi ir apvienot estētiku ar funkcionalitāti, ilgtspēju un atbildību, lai radītu vidi, produktus un pakalpojumus, kas ne tikai apmierina mūsu praktiskās vajadzības, bet arī uzlabo dzīves kvalitāti kopumā un palīdz mums risināt laikmeta izaicinājumus, kas saistīti ar ekonomikas apritīgumu, sabiedrības iekļautību un drošību,» komentē Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa.

 

Latvijas Dizaina gada balvas konkurss norisinājās no 2023. gada 1. oktobra līdz 2024. gada 24. maijam, kad apbalvošanas ceremonijā Rīgas cirkā tika paziņots Grand Prix ieguvējs un uzvarētāji piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. Žūrija piešķīra arī piecas žūrijas atzinības, un savu speciālo balvu pasniedza Patentu valde.Vērtējot darbus un jo īpaši pieņemot galīgo lēmumu par galveno balvu, notika kaislīga diskusija starp visiem žūrijas locekļiem. Stratēģiskā un uzvedības dizaina pētnieces Regīnas Hankes vadībā žūrija, vērtējot konkursam iesniegtos darbus, apsprieda visu iespējamo perspektīvu spektru. «Lēmumi, ko pieņēmām šajā konkursā, nebija pašsaprotami, tos noteica ne vien risinājumu kvalitāte, bet arī izaicinājumi, ar kuriem saskaras ne tikai Latvija, bet arī Eiropa,» komentē žūrijas priekšsēdētāja Regīna Henke.

Par konkursa Grand Prix ieguvēju un uzvarētāju produktu dizaina kategorijā kļuva Sarmītes Poļakovas un Māras Bērziņas «(Un)woven biotextiles» (agrāk «Pre–Loved» biotekstils), ilgtspējīgs materiāls, kas izgatavots no pārstrādātām tekstila šķiedrām un piemērots modes, interjera un produktu dizaina vajadzībām. Digitālo risinājumu kategorijas uzvarētājs ir Māra Upenieka, Mārča Miķelsona–Germa un Mika Miķelsona kopdarbs — ziedojumu platforma Ukrainas atbalstam «Stopify», bet par veiksmīgāko darbu komunikācijas kategorijā tika atzīta Valtera Kalsera un biedrības «Mākslas birojs» izstrādātā komunikācijas kampaņa «Rīgas Drosmes un prieka vasara 2023». Pakalpojumu dizaina kategorijā uzvarēja Latvija Mākslas akadēmijas Dizaina vasaras skola «Dizaina aktīvisms: intervences eko–sociāliem izaicinājumiem» (autores — Rūta Jumīte un Ieva Laube), bet vides dizaina kategorijā augstāko apbalvojumu saņēma Daces Sūnas veidotā ekspozīcija «Kosmiskais dejotājs». Vairāk par balvas ieguvējiem — šeit.

 

Žūrijas atzinību produktu dizaina kategorijā saņēma elektroskūteris «Bee Electric» (autors — Aldis Kalniņš), komunikācijas dizaina kategorijā — grāmata «Kad karš kļūst personisks» (autors — Gatis Šulcs) un kampaņa «Riga Pride 2023 — Atplauksti» (autori — Artūrs Meļņiks un Māra Čaure), vides dizaina kategorijā — Dailes teātra priekšlaukums (autori — «MADE arhitekti» sadarbībā ar Evelīnu Ozolu un Edgaru Zvirgzdiņu), savukārt pakalpojumu dizaina kategorijā žūrijas atzinību ieguva atrakciju komplekss «Beat the Storm» (idejas autors — Ingus Augstkalns, projekta vadītājs — Rihards Dziedātājs, projektētājs — SIA «WeMPS», galvenais mākslinieks — Kristians Rukuts, arhitekte — Līva Kalniņa).

Latvijas Dizaina gada balvai 2024 kopumā tika iesniegti 127 darbi, no kuriem dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija izvirzīja 58 darbus. Tos vērtēja fināla žūrija, kurā darbojās pieci pieredzējuši dizaina profesionāļi. Līdzās Latvijas pārstāvjiem darbus vērtēja divas ārvalstu ekspertes: Regīna Hanke (Regina Hanke, Berlīne, Vācija), profesore komunikācijas dizainā un dizaina vadībā, Vācijas vadošās medicīniskās informācijas un lēmumu atbalsta sistēmas lietotnes LEILA līdzdibinātāja un BEDA valdes locekle; Marija Adzura Rosī (Maria Azzurra Rossi, Roma, Itālija), dizainere un arhitekte, sabiedrisko attiecību un komunikācijas aģentūras «Mint List» līdzdibinātāja; Ieva Zībārte, arhitekte un autore, «Jaunā Eiropas Bauhaus» eksperte, pašvaldības kapitālsabiedrības «Rīgas nami» Attīstības un būvniecības projektu vadības departamenta vadītāja; Edgars Zvirgzdiņš, dizainers, dizaina studijas «Associates, Partners et Sons» dibinātājs un skandu zīmola «Aretai» līdzdibinātājs; Dārta Apsīte, komunikācijas dizainere un radošā direktore. Savukārt atlases žūrijā darbojās Brigita Bula, Ieva Zībārte, Edgars Zvirgzdiņš, Kirils Kirasirovs, Mārcis Miķelsons–Germs, Edijs Ļaksa, Dārta Apsīte, Baiba Ripa, Anna Andersone un Didzis Jaunzems.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Latvijas Dizaina gada balva ar Kultūras ministrijas atbalstu dibināta 2017. gadā. Līdz 2025. gada maijam to organizē Latvijas Dizaina centrs. Darbu pieteikšana Latvijas Dizaina gada balvas 2025 konkursam sāksies 1. oktobrī.