Foto — Pēteris Vīksna

Veidojot biznesa centru «Skanstes City» par videi draudzīgāku un tā lietotājiem un apmeklētājiem patīkamāku vietu, kvartāla iekšējā pagalmā šovasar atklāts Žifares parks. Pēc arhitektūras biroja «Ēter» projekta līdzšinējo autostāvvietu vietā labiekārtota zaļa un funkcionāla ārtelpa ar bruģētu skvēru un jaunu vietzīmi — trīs ovāliem paviljoniem, kas piemēroti gan darbam un atpūtai, gan dažādiem pasākumiem.

Ziņas Paula Gāgane 31. jūlijs, 2024

«Skanstes City» tapušais labiekārtojums ir daļa no «Ēter» izstrādātās kvartāla attīstības stratēģijas 2030. gadam, kas paredz mazināt autotransporta īpatsvaru iekšpagalmā, nodrošināt videi draudzīgākas mobilitātes iespējas un veidot mūsdienīgu, pievilcīgu un ērtu publisko ārtelpu, kas pieejama gan biroju lietotājiem, gan atvērta dažādiem pasākumiem. Projekta pirmajā fāzē 70 autostāvvietu vietā, maksimāli izmantojot pagalmā augošos kokus, izveidots bruģēts skvērs un trīs paviljoni — amfiteātris, darba stacijas un skatuve.

Kā norāda projekta autori, paviljonu dizains, kas atgādina satelīta šķīvjus, ir atsauce uz tehnoloģijām — vienu no kvartāla iemītnieku dzinējspēkiem. Nojumes veidotas vieglās metāla konstrukcijās, jumta diskus balstot uz sazarotām kolonnām, kas nodrošina mazus laidumus. Jumta viļņotā tērauda lokšņu apdare vizuāli līdzinās ūdens virsmai un veido ņirbošus apkārtējās vides atspīdumus. Savukārt neapstrādātā alumīnija jumta segums atstaro saules gaismu, raidot to dziļāk kvartālā un ļaujot gaismai biroju logos ienākt jaunā, brīžiem negaidītā veidā. Vakaros un gada tumšākajā pusē paviljoniem un parkam izveidots klusināts, silts apgaismojums, kas reaģē uz dabiskās gaismas intensitāti.

Paviljoni ir ne vien kvartāla jaunā vietzīme, bet arī funkcionāli objekti — tie paredzēti kā individuālam, tā komandas darbam, atpūtai vai satikšanās vietai, kas piemērota dažādiem laikapstākļiem. Papildus paviljoniem iekšpagalmā ir izveidotas arī divas perforēta metāla nojumes, ko šobrīd var izmantot kā nodalītu vietu smēķēšanai vai privātām sarunām. Bruģētajā skvērā nodrošināta iespēja novietot un pieslēgt ēdināšanas vagoniņus, veidojot pop–up tirgus zonu. Labiekārtotais laukums iesegts ar betona ķieģeļiem skujiņas rakstā, veidojot asociācijas ar parketu un salīdzinot laukumu ar ārtelpas dzīvojamo istabu, kā arī skaidri nodalot to no autostāvvietām. Laukuma apmalēm lietots pigmentēts, ar smilšu strūklu apstrādāts betons, kas publiskajā telpā ienes papildu faktūru un kontrastē ar gludo metālu. Labiekārtoto iekšpagalmu papildina arī «Skanses City» simbols — žirafes skulptūra —, kas iecerēta kā satikšanās punkts visiem kvartāla lietotājiem, kā arī vēstnesis par kvartālā uzsākto transformāciju.

 

Kamēr jaunais parks piedāvās dažādas ārtelpas izmantošanas iespējas visa gada garumā, iecerēts, ka projekta otrajā fāzē kvartālā tiks nodrošināta infrastruktūra videi draudzīgiem individuālās un koplietošanas mikromobilitātes veidiem. Plašāk par «Skanstes City» attīstības iecerēm šeit.

Arhitektūra — «Ēter» (Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Beatrise Šteina un Juris Paegle), ainavu arhitektūra — «Hortus A5» (Anita Albrante), būvkonstrukcijas — «Strandeck» (Dmitrijs Tarasovs), elektrotīkli — «Kārlis», metāla konstrukcijas — «ARS Magna» (Māris Krasmanis), būvnieks — «Kvinta BCL» (Raitis Kravalis, Guntis Zeibots).