Foto no «Fyodor Golan» 2018. gada pavasara/vasaras «Debesu bērni» skates Londonas modes nedēļā

Pavadot modes zīmola «Fyodor Golan» retrospekciju «Sadursmes harmonija», svētdien, 21. jūlijā, plkst. 12.00 Muzeju krātuves telpās notiks diskusija «Kas palīdz latviešu modes dizaineriem ieiet starptautiskajā modes pasaulē?». Sarunā piedalīsies dažādu paaudžu modes mākslinieki, kā arī modes dizaina izglītības pārstāvji.

Ziņas Fold 18. jūlijs, 2024

Lai arī modes dizains Latvijā nav devis lielu pienesumu valsts ekonomikai vai stiprinājis tās eksportu, vēl nav radījis jaunas vietējās «koko šaneles» un «tomijus hilfigerus», ik palaikam parādās kāds tīrradnis, kurš grib un kam sanāk darboties modē. Visi šie veiksmes stāsti ir arī lielā mērā saistīti ar sevis pilnveidošanu ārpus Latvijas, tāpēc diskusijā tiks izzināti dažādie ceļi un veidi, kā veiksmīgi atrast savu unikālo vietu starptautiskajā modes pasaulē.

 

Lai šo tēmu pētītu, uz sarunu aicināti dažādu paaudžu modes mākslinieki, kā arī modes dizaina izglītības pārstāvji. Sarunā piedalīsies: Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina katedras vadītāja un zīmola «One Wolf» modes dizainere un radošā direktore Agnese Narņicka; laikmetīgās modes un mākslas dueta «Mareunrol’s» veidotājs Rolands Pēterkops; Jānis Norberts Krauja, students Amsterdamas Modes institūtā un jauniešu modes un dizaina nodibinājuma «2ivi» biedrs; Fjodors Podgornijs, dizainers un viens no Londonas modes zīmola «Fyodor Golan» veidotājiem. Ar dalībniekiem sarunāsies Aigars Bumburs no Latvijas Televīzijas.

 

Diskusija «Kas palīdz latviešu modes dizaineriem ieiet starptautiskajā modes pasaulē?» notiks 21. jūlijā plkst. 12.00 Muzeju krātuves telpās Pulka ielā 8, Rīgā . Dalība pasākumā — iegādājoties muzeja biļeti. Ierpiekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Plašāk par pasākumu — Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājaslapā.

 

Saruna ir daļa no «Fyodor Golan» retrospekcijas «Sadursmes harmonija», kas būs skatāma līdz 1. septembrim. Izstādē aplūkojami vairāk nekā 120 tērpi un aksesuāri, kas atklāj «Fyodor Golan» evolūciju un atspoguļo dizaineru pieeju modei. Zīmola veikums izrādīts modes nedēļās visā pasaulē, kā arī atspoguļots prestižākajos modes izdevumos. «Fyodor Golan» tērpus iecienījušas tādas pasaules zvaigznes kā Madonna, Rianna, Dženifera Lopesa, Ariana Grande un citas, kā arī virkne Latvijas kultūras personību.