Lilija Reiha. Foto — Irmele Šreibere (Irmela Schreiber), «Bauhaus» arhīvs

Mīsa van der Roes fonds aicina pieteikties Lilijas Reihas stipendijai, kas veltīta vienlīdzībai arhitektūrā. Stipendijas mērķis ir veicināt pētniecību un debates par moderno un laikmetīgo arhitektūru sasaistē ar tādiem mūsdienās būtiskiem tematiem kā identitāte, sociālā iekļaušana un ilgtspējība visos tās aspektos. Pieteikties grantam aicināti pētnieki, kuri vēlas izcelt to arhitektūras profesionāļu sasniegumus, kas diskriminējošu iemeslu dēļ ir nepamatoti atstāti novārtā vai aizmirsti.

Atbalsts Fold 25. jūlijs, 2024

Mīsa van der Roes fonds (Fundació Mies van der Rohe) dibinājis stipendiju, novērtējot dizaineres Lilijas Reihas (Lilly Reich) ieguldījumu arhitektūrā — viņa bija Ludviga Mīsa van der Roes mākslinieciskā partnere Vācijas paviljona Barselonā 1929. gadā koncepcijas izstrādē un īstenošanā, taču nav saņēmusi pietiekamu novērtējumu par saviem sasniegumiem. Grants radīts ar mērķi rosināt izpēti, kas ļautu pienācīgi izcelt tos profesionāļus, kuru sasniegumu nepamatoti atstāti novārtā vai aizmirsti diskriminācijas dēļ. Stipendijas tiecas veicināt arī vienlīdzīgu iespēju pieejamību arhitektūras praksē.

 

Pieteikties stipendijai aicināti pētnieki, kuri individuāli vai komandā vēlas izcelt to arhitektūras profesionāļu sasniegumus, kas personisku iemeslu dēļ saskārušies ar diskrimināciju. Granta apmērs ir 9000 eiro. Pieteikšanās — līdz 2. septembra plkst. 17.00 (16.00 CET), rakstot uz e–pastu lillyreich@miesbcn.com un pievienojot pētījuma dalībnieku CV, kontaktinformāciju un pētniecības projektu, kas iekļauj:

  • pētījuma mērķi,
  • sākotnējo kopsavilkumu,
  • metodoloģiju,
  • laika grafiku,
  • norādes par galvenajiem avotiem.

Pieteikumus izvērtēs žūrija, kuras locekļi ir arhitekti, kuri aktīvi veicina vienlīdzību šajā jomā: Ārons Betskis (Aaron Betsky), arhitekts, mākslas kritiķis un Sinsinati Mākslas muzeja direktors; Ana Hilsansa Diasa (Ana Gilsanz Díaz), arhitektūras doktore, pētniece un pedagoģe par dzimumu līdztiesību un sieviešu lomu arhitektūrā; Laida Memba Ikuga, arhitekte un arhitektūras, dzīves telpas un atmiņas attiecību pētniece, kura nodarbojas arī ar dekoloniālisma jautājumiem.

 

Plašāka informācija par stipendiju un tās nolikums — Mīsa van der Roes fonda mājaslapā.