Publicitātes foto

Šajā rudenī darbību sāks interešu izglītības programma «Dateks Gaming School» (DGS), kur jaunieši, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, aizrautīgā un interesantā veidā varēs apgūt virtuālās realitātes spēļu dizaina prasmes. Skolu izveidojis un aprīkojis Latvijā lielākais datoru komplektēšanas un sastāvdaļu tirdzniecības uzņēmums «Dateks Grupa», piesaistot virtuālās realitātes jomā atzītus speciālistus.

Ziņas Fold 23. jūlijs, 2024

Jaunā ārpusskolas interešu izglītības programma «Dateks Gaming School» pirmo audzēkņu apmācības uzsāks jau šī gada septembrī, un mācību kurss plānots deviņu mēnešu garumā. Šajā laikā jaunieši, izmantojot jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, apgūs 3D dizainu un animāciju, lai, kopīgi sadarbojoties un strādājot, mācību noslēgumā izveidotu katrs savu datorspēli.
«Interešu izglītība ir viens no nozīmīgākajiem veidiem, kā palīdzēt bērniem un jauniešiem virzīt savu zinātkāri un entuziasmu uz jēgpilnu personības attīstību. Turklāt virtuālās realitātes žanram šobrīd ir milzīgs izaugsmes potenciāls, bet jauniešiem Latvijā līdz šim nav bijušas pieejamas iespējas padziļināti apgūt zināšanas par dizaina, objektu interakciju un animācijas veidošanu virtuālajā vidē,» savu motivāciju izveidot skolu skaidro DGS izveidotājs un «Dateks grupas» valdes loceklis Imants Mūrnieks, uzsverot, ka skola palīdzēs jauniešiem pārorientēties no satura patērētājiem uz tā radītājiem.

 

DGS mērķis ir sniegt jauniešiem nepieciešamās prasmes un zināšanas, lai viņi varētu ne tikai attīstīt savas spējas virtuālās realitātes vidē, bet arī kļūtu par nākotnes tehnoloģiju izstrādātājiem. DGS apmācību programma ir saņēmusi Rīgas domes akreditāciju un aptver gan spējās programmatūras izstrādes (angļu val. — agile development) metodoloģiju, gan STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) izglītības mācību disciplīnas un SMART problēmu risināšanas pieeju, kas nosaka, ka risinājumam jābūt konkrētam (specific), izmērāmam (measurable), sasniedzamam (achievable), reālistiskam (realistic) un fiksētam laikā (timed). Tas veido efektīvu mācību procesu un palīdz jauniešiem strukturēt un risināt sarežģītas situācijas, izmantojot konkrētus uzdevumus un stratēģijas. Tādējādi bērni tiek iesaistīti, motivēti un iedvesmoti strādāt kopā, lai sasniegtu kopējus mērķus. Programmas izstrādē piedalījies Vidzemes Augstskolas Virtuālās realitātes virziena vadošais pētnieks un Virtuālās realitātes tehnoloģiju laboratorijas vadītājs asoc. prof. Arnis Cīrulis un uzņēmumu «Vreach» un Vet VR» vadošā dizainere un vairāku veiksmīgu virtuālās realitātes spēļu autore Alise Čukova.

DGS mācību programmas ir piemērotas jauniešiem vecumā no 10 līdz 18 gadiem, un mācību process trīs dažādās grupās divreiz nedēļā tiks pielāgots atkarībā no audzēkņu vecuma, nodrošinot atbilstošu sarežģītības līmeni. Jauniešiem ar jau iepriekš iegūtām zināšanām, piemēram, programmēšanā, būs pieejama atsevišķa apmācību grupa. Mācības paredzētas latviešu un angļu valodā, un pirmajā gadā tās norisināsies tikai Rīgā, «Dateks» mācību centrā Zemitāna ielā 9.

 

«Lai aprīkotu DGS mācību telpas ar jaunākās paaudzes spēļu datoriem un «Meta Quest 3» virtuālās realitātes brillēm, kā arī pielāgotu telpas efektīvai mācību procesa apguvei, ir nepieciešamas lielas investīcijas. Tādēļ pirmajā mācību gadā nodarbības plānojam tikai Rīgā. Ja redzēsim lielu interesi un vēlmi apgūt nākotnes tehnoloģijas arī no citu pašvaldību jauniešiem, domāsim risinājumus, kā sadarbībā ar pašvaldībām vai izglītības iestādēm nodrošināt šo iespēju arī plašākai auditorijai,» uzsver Mūrnieks.

 

Pirms jaunā mācību gada sākuma interesentiem būs iespēja apmeklēt arī DGS piecu dienu mācību nometnes «Virtuālās realitātes spēļu dizaina pamati». Tās plānotas augustā, un to laikā 11‒16 gadus veciem jauniešiem būs iespēja iegūt izpratni par spēļu dizaina pamatiem, stāsta un koncepcijas attīstīšanu, kā arī, sadarbojoties grupās, izstrādāt savas spēles struktūru un apgūt «Unity Engine» programmas pamatus. Jaunieši varēs arī baudīt kopīgu atpūtu virtuālās realitātes vidē. Plašāka informācija par nometni pieejama «Dateks Gaming School» mājaslapā.