Kaklarota «Franču skūpsts» — Sofija Hannagārta. Publicitātes foto

No 2. līdz 4. augustam Jaunmoku pilī notiks Latvijas Rotu mākslas biedrības, Latvijas Mākslas akadēmija un «Tukku Magi Kolekcijas» fonda kopīgi rīkota laikmetīgās mākslas izstāde «Rotu parāde». Ar mākslinieku lekcijām tā tiks atklāta jau 1. augustā, savukārt 4. augustā apmeklētāji varēs iepazīties ar starptautiskās vasaras skola «In Situ» rezultātiem. «Rotu parādes» mērķis ir izcelt dialogu starp senām tradīcijām un to, kas laikmetīgajā rotu mākslā veidojas tieši šobrīd.

Ziņas Fold 29. jūlijs, 2024

Programma

  • 1. augustā plkst. 17.00 — «Rotu parādes» atklāšana Jaunmoku pils kolonnu zālē;
  • 1. augustā plkst. 17.00 — mākslinieku atvērtās lekcijas Jaunmoku pils kolonnu zālē, lektores Marine Domčaka (Marine Dominiczak, Francija) un Kristina Filipe (Cristina Filipe, Portugāle);
  • 2.–4. augustā plkst. 12.00–20.00 — izstāde «Rotu parāde» Jaunmoku pils kolonnu zālē;
  • 4. augustā plkst. 18.30 — «In situ» vasaras skolas studentu fināla skate Jaunmoku pils teritorijā.

«Rotu parādes» laikā norisināsies arī piecu dienu ilga starptautiska vasaras skola «In Situ», ko organizē Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedra, īstenojot «Erasmus+» Kombinēto intensīvo programmu (BIP), kuras laikā tiek izmantoti inovatīvi mācīšanas un mācīšanās veidi, tai skaitā tiešsaistes sadarbība. Vasaras skolā piedalīsies viesstudenti no augstskolām Lietuvā, Francijā un Spānijā. Izglītības programmas virtuālo komponenti vadīs lektori Alvis Misjuns (Latvija), Līsbete Bushe (Liesbet Bussche, Nīderlande/Beļģija) un Kristina Filipe, kura kopā ar Marini Domčaku vadīs arī klātienes darbnīcas Jaunmoku pilī.

«Rotu parādes» mākslinieki

Brinē Buajē (Brune Boyer, Francija) ir rotu un vizuālā māksliniece, kura kopš 1990. gada aktīvi piedalās dažādos pasākumos Francijā un arī ārpus tās. Paralēli mākslinieciskajai darbībai autorei ir nozīmīga loma arī rotu mākslas pēctecībā un profesijas popularizēšanā; vairākus gadus viņa veltījusi pasniedzējas darbam un bijusi aktīva asociācijās «Corpus» un «D’un bijou à l’autre», kuru mērķis ir popularizēt laikmetīgās rotas. 2019. gadā Buajē aizstāvēja disertāciju antropoloģijā par tēmu«Mūsdienu rotu ražošana, darbnīcu etnogrāfija».

 

Valdis Brože (Latvija) aktīvi piedalījies starptautiskās izstādēs jau kopš studiju gadiem. Pēdējo gadu laikā realizējis personālizstādi Atēnās un nerimstoši strādā pie jauniem meklējumiem savā radošajā praksē. 2019. gadā ieguvis «Autor Award» balvu «Joya Barcelona» rotu mesē Spānijā. «Es vienmēr jautāju, ko citi manos darbos redz un dzird. Jo vairāk asociāciju mani darbi izraisa, jo labāki tie kļūst. Pamazām mani darbi kļuvuši askētiskāki,» atklāj autors.

 

Līsbete Bushe (Liesbet Bussche, Nīderlande/Beļģija) savā mākslinieciskajā praksē pēta rotaslietas kā sociālās un kultūras fenomenu, par izejas punktu izmantojot arhetipisku rotu saturiskās un formālās īpašības. Viņas «modus operandi» raksturo pētniecībā balstīta un konceptuāla pieeja, un tā rezultāts ir instalācijas, objekti un iespieddarbi, kuros publiskā telpa darbojas gan kā iedvesmas avots, gan kā intervences zona. Pirms gada viesojās Latvijā un sniedza interviju interneta žurnālam «Satori».

Marine Domčaka (Marine Dominiczak, Francija) ir rotu māksliniece un pedagoģe, kura savā darbā iedziļinās antropoloģijā, un dažādās dabā pastāvošās sistēmās. Kā savas pētniecības rezultātu materiālā viņa veido rotas un objektus. Darbā «Mes cales» («Mani ķīļi») viņa izveidojusi deviņu objektus, ko visus reizē satverot ar ķermeni, kustības kļūst pilnībā ierobežotas.

 

Kristina Filipe (Cristina Filipe, Portugāle) ieguvusi doktora grādu Porto Katoļu Universitātes Mākslas augstskolā (2018) un ir pētniece tās pašas universitātes Mākslas zinātnes un tehnoloģiju pētniecības centrā (CITAR). Viņa ir viena no Portugāles laikmetīgo rotu mākslas asociācijas dibinātājām un ilggadējā tās vadītāja; Lisabonas laikmetīgo rotu biennāles «Cold Sweat» (2021) autore un galvenā kuratore. Saņēmusi prestižo «Susan Beech Mid–Career Artist Grant» stipendiju (2017) grāmatas «Contemporary Jewellery in Portugal» sagatavošanai un izdošanai. Aprakstot laikmetīgo rotu attīstību Portugālē no 1960. gadu avangarda līdz 20. gadsimta sākumam, viņa aizpildījusi iztrūkstošu posmu Eiropas laikmetīgo rotu mākslas vēsturē.

 

Sofija Hannagārta (Sophie Hannagarth, Francija) absolvējusi Ženēvas Lietišķās mākslas akadēmiju un pasniedz rotu mākslu Strasbūrā un Parīzē jau vairāk nekā 20 gadu. Viņas darbi ir skulpturāli un provokatīvi, un tajos liela loma ir humoram un jutekliskumam. Viena no viņas pazīstamākajām rotām ir «Franču skūpsts», kurā divas varā kaltas mēles savijas kopā, kļūstot arī par kaklarotas aizdari.

 

Floransa Lēmane (Florence Lehmann, Francija) ir rotu māksliniece un lektore. Par savām rotām saka tā: «Rotas franču valodā ir «bijou». Manā etimoloģijā «bi» nozīmē kaut ko dubultu, bet «jou» — spēlēt. Manos darbos bieži vien tiek apspēlēti šie jēdzieni: rotaslietas dubultā dzīve, paslēptais un atklātais, redzamais un neredzamais, valkātais un nevelkātais, ieslēgtais un izslēgtais.»

Jelizaveta Suska (Latvijas/Zviedrija) kļuvusi par vienu no pasaulē atzītākajām Latvijas laikmetīgo rotu māksliniecēm. 2016. gadā viņa saņēmusi dzintara mākslas konkursa «Amberif» balvu, kā arī «Herbert Hofmann Prize», kas ir viens no prestižākajiem apbalvojumiem laikmetīgajā rotu mākslā, pasniegts katru gadu Minhenes rotu mākslas mesē «Schmuch». Viņa ir arī «Stena foundation» 2022. gada kultūras stipendijas mākslas un dizaina jomā laureāte.

 

Regīna Rupa (Regina Rupp, Vācija) ir Minhenē dzīvojoša jauna un daudzsološa rotu māksliniece, kura šogad absolvējusi maģistra programmu Minhenes Mākslas akadēmijā. Savā darbā viņa interesējas par attiecībām — gan starp cilvēkiem, gan ar apkārtējo pasauli —, un pēta ķermeņa un dabas transformatīvo spēku, sevišķi attiecībā uz sevis izpaušanu, pieņemšanu, mācīšanos un dziedināšanu.

«Rotu parādes» kuratore un producente ir pētniece, Rotu mākslas biedrības valdes locekle un Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektore Ginta Grūbe. Asistējošā kuratore un komunikācijas vadītāja ir rotu māksliniece, Rotu mākslas biedrības biedre un Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedras vadītājas asistente Una Mikuda. Izglītības programmas «In Situ» kuratore ir rotu dizainere, Rotu mākslas biedrības biedre un Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedras vadītāja Rasma Pušpure. Pasākuma vizuālo identitāti veidojusi māksliniece Guna Poga. Izstādes scenogrāfiju veido radošā komanda, sadarbojoties ar mākslinieku Modri Svilānu. Pasākumu atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rotu mākslas biedrība, Jaunmoku pils, Latvijas Mākslas akadēmija, fonds «Tukku Magi Kolekcija», rotu zīmols «Dōs Adornments», uzņēmumi «Cido», «Mangaļi» un «Zilver dzērienu darītava».