Publicitātes attēls

Lai veicinātu ilgtspējības dažādību dizainā, jauniešu modes un dizaina nodibinājums «2ivi» savā trešajā darbības sezonā fokusējas uz inovatīvu biomateriālu mijiedarbību ar apstrādātiem džinsu audumiem un aicina interesentus 17. jūlijā plkst. 19.00 apmeklēt modes performanci «2grow» Vidzemes tirgū. Tās laikā apmeklētāji varēs apskatīt apģērbu kolekciju, kas veidota no komandas pašu radītiem un apstrādātiem eksperimentāliem materiāliem, ko varēs tuvāk iepazīt sešās laboratorijas stacijās.

Ziņas Fold 15. jūlijs, 2024

Pēdējā gada laikā «2ivi» komanda ir eksperimentējusi ar dažādām biomateriālu pamata masām un piedevām, lai radītu jaunus materiālus. To izveides procesā tiek izmantoti pārtikas atkritumi — no kafijas biezumiem, olu čaumalām, mandarīnu mizām u.c. atlikumiem tiek iegūti paštaisīti pigmenti, kas tālāk tiek savienoti ar želatīna bāzes masām, tā padarot materiālus kompostējamus. Tāds pats process tiek veikts arī ar kaltētiem ziediem no vietējām pļavām un izskalotām raglapēm. Paralēli tam gada garumā komanda audzēja dažāda izmēra un faktūru tējas sēnes, no kurām žāvēšanas procesā tiek iegūta vegānā āda. Materiālu izveides procesā vairāk nekā 50 džinsu apģērbu uz diviem mēnešiem tika aprakti dažādu ekosistēmu augsnēs, piemēram, mežā, pļavā, ūdenstilpņu krastos un govs mēslojumā. Šādi vecās džinsu bikses un jakas iegūst unikālu un dabīgu zemes krāsu.

 

«Termini «ilgtspējīga» vai «pārstrādāta mode» nereti rada priekšstatu, ka tās galvenais risinājums ir otrreizēja apģērba izmantošana. Mēs vēlamies šo tēmu paplašināt un radīt lielāku brīvības sajūtu dizaineriem, eksperimentējot ar dabas dotiem resursiem. Šo materiālu izmantošana apģērbā ir veids, kā pierādīt apģērba funkciju arī ārpus modes, radot nozīmīgu nospiedumu materiālu attīstībā un dabas aizsardzības nozarēs,» vēsta pasākuma apraksts. Performance veidota kā 1960. gadu laboratorija, kurā tiek pētīti un testēti «2ivi» veidotie biomateriāli un apstrādātie kokvilnas džinsu audumi. Pasākuma laikā apmeklētāji varēs vērot sešu laboratorijas staciju darbību, kā arī aplūkot «2ivi» komandas radīto tērpu kolekciju.

 

Performance «2grow» notiks trešdien, 17. jūlijā, plkst. 19.00 Vidzemes tirgū. Sekot līdzi «2ivi» jaunumiem iespējams nodibinājuma Instagram kontā.