Foto — Simon Veres

No 19. līdz 21. jūlijam laikmetīgās mākslas galerijā «Asni» būs skatāma arhitektūras prakses «Ēter» veidotā izstalācija «Pop–up Nail Salon», kas pievēršas apsēstībai ar visu sensoro, aicinot atklāt fizisku iztēles pasauli un publiskās telpas prototipus.

Ziņas Fold 11. jūlijs, 2024

Piemirstā salonu kultūra un laikmetīgā nagu māksla «Ēter» instalācijā kļūst par portālu, kas savieno cilvēka ķermeni ar juteklisku materiālu pasauli. «Pop–up Nail Salon» galerijā «Asni» ir veidota, lai pētītu labbūtības fenomenu kombinācijā ar arhitektūras prakses fragmentiem. Izstāde ir daļa no nepārtrauktiem pavedienu meklējumiem jaunai vai, iespējams, aizmirstai apziņai par cilvēka veidoto vidi un vēlmei pēc dziļas kopības sajūtas. Klusuma retrīti, autogēnie treniņi, ASMR, elpošanas tehnikas, digitālais detokss, izbaudīt klāt neesamības prieku (JOMO, nevis FOMO) — tās ir tikai dažas no telpiskām pašārstēšanās metodēm, kas palīdz uzveikt stresu, trauksmi, vientulību un bezmiegu. Izstādē būs aplūkojami 1:1 mēroga mēbeļu prototipi, eksperimenti ar materiāliem, arhitektūras maketi, video un fotogrāfijas darbi.

 

Pirmā «Ēter» veidotā «Nail Salon» instalācija pavasarī norisinājās «Magazin» arhitektūras telpā Vīnē, iegūstot plašu starptautisku rezonansi. Apmeklētājiem Rīgā instalācija galerijā «Asni» Kr. Valdemāra ielā 17A būs pieejams vien trīs dienas, 19.–21. jūlijā, no plkst. 12.00–18.00.

Arhitektūras prakses «Ēter» dibinātāji Kārlis Bērziņs, Dagnija Smilga un Niklāvs Paegle darbojas starp Alpiem un Baltijas jūras piekrasti, un viņu interese ir vērsta uz unikālas vides radīšanu dabas, tehnoloģiju un laikmetīgās kultūras mijiedarbībā. 2022. gadā starptautiskais dizaina medijs «Dezeen» ierindojis «Ēter» starp 29 daudzsološākajām arhitektūras studijām pasaulē, savukārt arhitektūras platforma «Platformarchitecture.it» iekļāvusi arhitektus Eiropas jauno arhitektu apskatā «40 vecumā līdz 40». «Ēter» projektētais atbalsta centrs «Pērle» Cēsīs saņēmis 2022. gada Latvijas Arhitektūras balvas Grand Prix, savukārt izstādes «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» arhitektūra Londonas Dizaina muzejā ieguva «Dezeen» balvu par labāko izstāžu arhitektūru un Latvijas Dizaina gada balvas 2023 Grand Prix. Prakses pētniecības ideju aizsākumi meklējami kopīgi veidotajā Baltijas Paviljonā 2016.gada Venēcijas Arhitektūras biennālē, kas pirmo reizi vēsturē pārstāvēja Latviju, Lietuvu un Igauniju vienotā ekspozīcijā, uzvarot trīs nacionālos konkursus.

 

Laikmetīgās mākslas galerija «Asni» tika atklāta šī gada martā ar grupas izstādi «Unparalleled Surrealities». To dibinājusi mākslas konsultante, producente Elīna Drāke un neatkarīgā kuratore, mākslas publiciste Auguste Petre. Galerijas fokuss ir sadarbība ar jaunajiem Baltijas māksliniekiem, kā arī sadarbības projektu veicināšana un vietējā reģiona mākslas procesu virzīšana starptautiskā apritē. «Asni» prioritāte ir nodrošināt augstvērtīgu izstāžu programmu, pārstāvot izcilus Latvijas un Baltijas māksliniekus un stiprinot Rīgu kā iekārojamu Eiropas kultūras tūristu galamērķi, tādējādi veicinot un nostiprinot Rīgas kā radošas, inovatīvas pilsētas tēla atpazīstamību Ziemeļu reģiona un Eiropas kontekstā.