Animācija — Katrīna Sadovņikova

Šajā nedēļas nogalē, 6. un 7. jūlijā, notiks zīnu un mazo izdevēju festivāls «Sābrs», kas pulcēs māksliniekus, ilustratorus, komiksu autorus un izdevējus Āgenskalna tirgū, kur tiks aizvadīts festivāla centrālais notikums — zīnu tirgus. Savukārt citviet Rīgā būs skatāmas vairākas izstādes. Viena no «Sābra» rīkotājām ir ilustratore Rebeka Lukošus, kura rubrikā «Forša fīča» stāsta par mākslinieku piederumu, kas ļauj plašāk izvērst viņas iecienītāko ilustrēšanas tehniku.

Forša fīča Fold 5. jūlijs, 2024

«Grāmatu ilustrēšanai es izmantoju dažādu veidu eļļas pasteļkrītiņus, kurus iespējams iegādāties jebkurā grāmatnīcā vai mākslinieku preču veikalā Latvijā. Taču ceļojumos ārpus Latvijas atklāju «Sennelier» gigantiskos eļļas pasteļus, kuri pavēruši man jaunas iespējas. Izrādās, savā mīļākajā tehnikā varu ne tikai zīmēt nelielas ilustrācijas, bet arī lielformātus! Pie tam, «Sennelier» krītiņi ir īpaši mīksti, padarot zīmēšanu vēl baudāmāku. Mākslinieku materiālu veikalos šie krītiņi vienmēr izlikti skaistā koka plauktā pa vienam, katrs savā nodalījumā. Parasti pie šī plaukta pavadu ilgu laiku, cenšoties izlemt, kurus no skaistajiem toņiem iegādāties šoreiz.»

Rebeka Lukošus studējusi glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņa ir vairāku bērnu grāmatu ilustrāciju autore, un 2021. gadā izdevniecībā «Liels un mazs» iznāca arī pašas mākslinieces stāsts «Nepaklausīgais vectēvs». Rebeka aktīvi darbojas arī komiksu jomā, un kopā ar ilustratoru Juriju Tatarkinu rīko festivālu «Sābrs» kura mērķis ir vairot «kaimiņu būšanu» izdevēju un mākslinieku starpā, daloties ar idejām un piedzīvoto, kā arī veidojot savstarpējus kontaktus. Šī iemesla dēļ festivālam izvēlēts nosaukums, kas ir latviešu vecvārds ar nozīmi «kaimiņš». Šī gada festivāla programma — šeit.