Taktili mierinošs panels «Knibini» — Pēteris Cukurs. Publicitātes foto

Noslēdzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Produktu dizaina bakalaura programmā, Pēteris Cukurs izveidojis taktilu paneli «Knibini» stresa mazināšanai. Tas palīdz lietotājam izrauties no šķietami nebeidzamā uztraukumu cikla caur sensoru pieredzi.

Ziņas Fold 9. jūlijs, 2024

«Es savā ikdienā daudz sastopos ar stresu. Nemitīgi atrodos situācijās, kur jūtos nervozs un attopos, ka esmu stresa ritenī, kas mani maļ uz riņķi. Tādēļ savā bakalaura darbā vēlējos atrast risinājumu, kā caur produkta dizainu varu novērst šo sajūtu,» skaidro Pēteris Cukurs. Viņa piedāvātais dizains balstās idejā par to, ka, lai izbēgtu no šķietami nebeidzamā stresa cikla, cilvēkam nepieciešams sajust, ka viņš ir «tagad un šeit». «Pētot informāciju par to, kā cilvēki atgūst mentālo stabilitāti, uzzināju, ka taustes maņai ir liela ietekme uz to, kā strādā mierināšanas mehānismi. Sapratu, ka jebkādu mentālu slodzi ir jābalansē ar dažādu maņu ievadi, kas visveiksmīgāk strādā tieši ar taustes maņu.»

Pētera izstrādātais produkts ir taktili mierinošs panelis, kurā iestrādāti kustīgi stienīši, ar kuriem mijiedarbojoties, lietotājs gūst sensoru stimulāciju, kas var palīdzēt izrauties no stresa cikla. Tā kā jaunais dizainers savā risinājumā vēlējies akcentēt lietotāja gūto pieredzi, nevis produktu, attīstot ieceri, viņš eksperimentējis, galvenokārt, ar dažādām tekstūrām, nevis produkta tipoloģijām. «Knibini» sienas panelis ir modulārs risinājums, kas ļauj pielāgot projektu dažādām telpām un iespējām — noklājot ar paneļiem sienu, cilvēks var izbaudīt taktilo pieredzi ar visu ķermeni. Produkts paredzēts lietošanai darba un studiju vidēs — vietās, kur cilvēki visbiežāk pakļauti stresa situācijām. Panelī iestrādāti 70 mm gari stienīši, kas seko lietotāja ķermeņa kustībai un maina savu virzienu. Tādējādi, gūstot taktilo pieredzi, lietotājs uz paneļa atstāj arī pats savu nospiedumu.

 

Pētera bakalaura darba vadītāja Latvijas Mākslas akadēmijā ir dizainere Sarmīte Poļakova. Iepazīties ar citiem Dizaina nodaļas studentu projektiem līdz 14. jūlijam iespējams «Dizaina dienu» izstādē LMA galvenajā ēkā, kā arī izstādes virtuālajā katalogā.