Vietnes «Radošie+darbs» prototips un attēls — Patrīcija Jolkina

Absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Grafikas dizaina bakalaura programmu, Patrīcija Jolkina izveidojusi prototipu vietnei «Radošie+darbs», kur apkopota informācija par radošajās profesijās biežāk izplatītajiem nodarbinātības veidiem un ar to saistītajiem nodokļiem. Rīks izstrādāts sadarbībā ar Vinetu Kreigeri, kura studē doktorantūrā LMA un kā savu promocijas darbu veidojusi vietnes saturu.

Ziņas Fold 12. jūlijs, 2024

Radošie profesionāļi nereti spiesti lavierēt starp dažādiem nodarbinātības veidiem un nodokļu nomaksas režīmiem — sekot līdzi izmaiņām likumos un saprast, kurš no darba veidiem būtu viņiem vispiemērotākais, var izrādīties sarežģīts uzdevums. Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā pieejamā informācija nav viegli uztverama, tā izkaisīta dažādās lapas sadaļās un nav intuitīvi atrodama. Lai risinātu šo problēmu, Vineta Kreigere un Patrīcija Jolkina strādā pie rīka, kur visa radošajiem profesionāļiem aktuālā informācija par nodarbinātību vienkāršā valodā būtu ērti pieejama vienuviet. Vietnē «Radošie+darbs» pastāstīts par pieciem radošajās profesijās izplatītākajiem nodarbinātības veidiem un to atšķirībām, soli pa solim izskaidrots, kas nepieciešams, lai uzsāktu katru no darba veidiem, un kā tas noritēs.

Lai lietotājam atvieglotu informācijas uztveri un palīdzētu vieglāk orientēties lielajā informācijas apjomā, Patrīcijas prioritāte bija UX/UI dizains. Vietnes galvenajā izvēlnē izkārtoti nodarbinātības veidi, katram no tiem piešķirta sava krāsa, kas ļauj lietotājam tos vieglāk identificēt. Patrīcija stāsta, ka šo risinājumu iedvesmojušas līmlapiņas: «Birokrātiskā procesā krāsainās līmlapiņas padara darbu daudz radošāku, ļaujot vaļu ideju ģenerēšanai.» Katra nodarbinātības veida sadaļā apkopota būtiskākā informācija, izceltas aktualitātes un gaidāmās izmaiņas, kas ar to saistītas. Izveidota horizontāli ritināma josla ar visiem būtiskākajiem soļiem, kas sasitās ar konkrētā darba veida uzsākšanu un norisi. Zemāk šie soļi izklāstīti jau detalizēti.

Vietne «Radošie+darbs» joprojām ir izstrādes procesā, autorēm pilnveidojot gan saturu, gan dizainu, kā arī testējot risinājumus. «Izstrādes laikā abas esam bijušas pastāvīgā kontaktā, lai es labāk spētu izprast sarežģīto un man svešo informāciju, bet Vineta saprastu manas idejas un dizaina risinājumus. Lai gūtu atgriezenisko saiti no mērķauditorijas, mēs procesa laikā devāmies prezentēt ideju Radošo savienību padomei, kā arī veicām prototipa testēšanu gan ar radošajiem profesionāļiem, gan ar VID darbiniekiem,» stāsta Patrīcija. Plānots, ka lapa tiks pabeigta šī gada septembrī, kad Vineta aizstāvēs šo vietni kā savu promocijas darbu. Vietne «Radošie+darbs» prototips datoram pieejams šeit.

 

Patrīcijas bakalaura darba vadītāja Latvijas Mākslas akadēmijā ir Ingūna Elere, savukārt Vinetas promocijas darba vadītāja ir Barbara Ābele. Iepazīties ar citiem Dizaina nodaļas studentu projektiem līdz 14. jūlijam iespējams «Dizaina dienu» izstādē LMA galvenajā ēkā, kā arī izstādes virtuālajā katalogā.