Foto — Elena Kononova

Vēl līdz 19. jūnijam «Saktas» ziedu tirgū atvērta fotogrāfes Jūlijas Sinkas un dizaineres Montas Briedes radītā izstāde «Zied ziedi». Fotosērija atklāj Jūlijas eksperimentālo tehniku, kur fotogrāfe fotokameru aizstāj ar biroja skeneri, pētot ziedu materialitāti, formu un krāsu, dekonstruējot un slāņojot puķes līdz izzūd to ierastās aprises. Savukārt Montas Briedes radītā kioska instalācija kļūst par organisku scenogrāfiju Jūlijas ziedu nospiedumiem.

Ziņas Fold 17. jūnijs, 2024

«Ziedu trauslums, noskranduši plastmasas spaiņi, nolupuši cenu zīmju nospiedumi, sulojoši kāti un plāksteri uz pārdevēju sagrieztajiem pirkstiem. Šīs pretrunas, šķietamā nepareizība, ziedu un pilsētas slāņu sajaukums kalpo par iedvesmu fotogrāfes Jūlijas Sinkas darbiem. Kontrasti, kas sasaucas ar bērnības ikdienas ainām Austrumeiropas radoši taupīgajā, eklektiskajā DIY kultūras telpā, kuru raksturo pārbagāta materialitāte un estētiski nesavienojamu priekšmetu kombinācijas,» par izstādi raksta tās tekstu autore Ieva Laube.

Montas Briedes scenogrāfija apspēlē veikalos sastopamās klišejas. Neona gaismas, LED displeji, krāsaini katalogi — šie pārspīlējumi, kas ir tik pašsaprotami un ierasti pilsētas ainavā un ikdienā, šķiet nesavienojami ar ziedu trauslo būtību. Nelielajā kioska platībā atklājas pilsētas daudzslāņainā, pretrunīgā daba.

 

Izstāde «Zied ziedi» apskatāma «Saktas» ziedu tirgū Rīgā, kioskā Nr. 21, un tā pieejama jebkuram garāmgājējam.