Viena no konkursa lokācijām. Foto — Jordi Salinas

Lai uzlabotu publiskās telpas kvalitāti Barselonā, kas 2026. gadā kļūs par Pasaules arhitektūras galvaspilsētu, Barselonas dome un Mīsa van der Roes fonds sadarbībā ar UNESCO un Starptautisko Arhitektu savienību izsludina konkursu jaunajiem arhitektiem, aicinot iesūtīt priekšlikumus aklo sienu transformācijai pilsētā. Labākās idejas tiks realizētās, un to autori saņems naudas balvas. Konkursa termiņš — 5. augusts.

Ziņas Fold 27. jūnijs, 2024

Barselonas pilsētas dome ar Pilsētvides ainavu un dzīves kvalitātes institūta (IMPU) starpniecību Barselonā  ir saskaitījuši aptuveni 6000 sadalošo sienu — anonīmu plakņu, kas atdala īpašumus un nav daļa no ēkas kopējā tēla. Tās ne vien veido negatīvi ietekmē ne vien publisko telpu, bet arī namu energoefektivitāti un strukturālo noturību. Starp šīm sienām ir arī 348 pastāvīgas aklās sienas, kas vērstas pret publisko telpu un, saskaņā ar pašreizējo plānojumu, tādas arī paliks, jo jaunas ēkas piegulošajā zemesgabalā būvēt nav plānots.

 

Konkursam tika atlasītas desmit pastāvīgas aklās sienas, pa vienai no katra rajona, kas atstāj vislielāko ietekmi uz pilsētvidi. Iesniegtie priekšlikumi sienu uzlabošanai tiks vērtēti pēc sekojošiem kritērijiem:

  • pilsētvides kvalitāte —  spēja radīt jaunu fasādi, kas uzlabotu pilsētvides ainavu un palīdzētu revitalizēt ēku pirmos stāvus, izveidojot fasādē atvērumus un piekļuvi telpām;
  • apdzīvojamība —  jaunu logu un balkonu izveide, kas uzlabotu ēkas iedzīvotāju dzīves kvalitāti;
  • ilgtspēja — siltumizolācijas uzlabošana, lai palielinātu komfortu un uzlabotu ēku energoefektivitāti, saules paneļu uzstādīšana vai citas stratēģijas tīras enerģijas ražošanai;

bioloģiskā daudzveidība —  vertikālo apstādījumu izveide, radot jaunas dzīvotnes faunai.

Konkurss ir paredzēts jaunajiem arhitektiem līdz 35 gadu vecumam no visas pasaules. Dalībniekiem jāpiedāvā idejas intervencei uz vienas no desmit aklajām sienām atbilstoši tās tipoloģiskajām īpašībām, videi, pilsētvides apstākļiem, orientācijai utt. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 5. augusts. Plašāka informācija par prasībām katrai no lokācijām, kā arī dalību konkursā — tā nolikumā.

 

Visus iesniegtos priekšlikumus izvērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā būs arhitekti un arhitektūras un pilsētplānošanas profesionāļi no visas pasaules. Žūrija izvēlēsies uzvarētāju, kā arī otro un trešo vietu katram objektam. Kopumā konkursa balvu fonds ir 52 500 eiro. Plānots, ka konkursa uzvarētāji tiks paziņoti 25. septembrī. Plānots, ka labāko priekšlikumu autori kā konsultanti piedalīsies visos sienu projektēšanas posmos, sadarbojoties ar IMPU un vietējām arhitektu komandām. Iecerēts, ka transformētās sienas tiks atklātas 2026. gadā kā daļa no Pasaules arhitektūras galvaspilsētas pasākumu programmas.

 

Vairāk  par konkursu — Barselonas domes mājaslapā. Konkursu rīko Barselonas dome un Mīsa van der Roes fonds (Fundació Mies van der Rohe) sadarbībā ar UNESCO un Starptautisko Arhitektu savienību.