Animācija — Katrīna Sadovņikova

Pirms pāris nedēļām Muzeju krātuves telpās tika atklāta starptautiski atpazīstamā modes zīmola «Fyodor Golan» retrospekcija «Sadursmes harmonija», kas iepazīstina ar dizaineru dueta — Fjodora Podgornija (Latvija) un Golana Frīdmana (Izraēla) — veikumu no 2009. līdz 2022. gadam. Rubrikā «Forša fīča» Fjodors stāsta par lietu, kam jābūt jebkura modes dizainera arsenālā.

Forša fīča Fold 28. jūnijs, 2024

«Adatu spilventiņš ir kas tāds, kam būtu jābūt jebkurā modes studijā. Es izmantoju uz rokas locītavas uzvelkamus spilventiņus, ko izveidoju no mūsu rudens–ziemas 2017. gada kolekcijas auduma apdruku atgriezumiem. Tādu izveidot no auduma atlikumiem var ikviens!

Labi, ja studijā ir diezgan daudz šādu spilventiņu, lai vienlaikus varētu notikt daudz dažādu procesu. Tos izmanto, gan drapējot audumu uz manekena, lai meklētu jaunas formas, gan piegrieztņu izgriešanai, gan apģērba laikošanai uz modeļa vai klienta, lai pielāgotu apģērbu ķermenim.

Būtisks pieskāriens, veidojot spilventiņu, ir adatu izvietojums — tām jābūt labi izkliedētām, nelielā attālumā vienai no otras. Ja adatiņas ir sabāztas nevīžīgi kopā, ir grūtāk paņemt tikai vienu un process nav gluds.»

«Fyodor Golan» ir Londonas modes zīmols, ko 2009. gadā izveidojuši dizaineri Fjodors Podgornijs un Golans Frīdmans (Golan Frydman). Zīmola veikums izrādīts modes nedēļās visā pasaulē, kā arī atspoguļots prestižākajos modes izdevumos. «Fyodor Golan» tērpus iecienījušas tādas pasaules zvaigznes kā Madonna, Rianna, Dženifera Lopesa, Ariana Grande un citas, kā arī virkne Latvijas kultūras personību.

 

Izstādē «Sadursmes harmonija», kas Muzeju krātuves telpās Pulka ielā 8, Rīgā būs skatāma līdz 1. septembrim, aplūkojami vairāk nekā 120 tērpi un aksesuāri, kas atklāj «Fyodor Golan» evolūciju un atspoguļo dizaineru pieeju modei.