Foto — Romāns Butims un Pavlo Kiriks

No 5. līdz 27. jūlijam «DOM» galerijā Rīgā apmeklētājiem būs atvērta izstāde «Derīguma termiņš». Projektu 2021. gadā Krakovā realizēja ukraiņu mākslinieki Romāns Butims un Pavlo Kiriks. Trīs mēnešus autori apmeklēja vietējos sadzīves atkritumu savākšanas punktus, izmantojot izmestos priekšmetus inscenētu fotogrāfiju scenogrāfijai.

Ziņas Fold 28. jūnijs, 2024

Izstādes «Derīguma termiņš» laikā «DOM» galerijas telpa tiks transformēta par metaforu nākotnei, kur klimata pārmaiņas jau kļuvušas par realitāti, un vides piesārņojums ir būtiski mainījis pazīstamo ainavu. Māja ir kļuvusi par vietu, kur valda nostalģija pēc dabas, un tādi artefakti kā žāvēti savvaļas ziedi vai sēklas ir kļuvuši par vērtīgiem kolekcionējamiem priekšmetiem. 2021. gadā projekts tika nominēts «Fine Art Photography Awards» balvai.

 

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja piedalīties labdarības izlozē, kā arī iegādāties autoru fotogrāfiju izdrukas. Visi ienākumi tiks ziedoti fondam «Come Back Alive», kas profesionāli nodarbojas ar brīvprātīgo darbu, palīdzot Ukrainai uzvarēt Krievijas uzsāktajā karā.

Romāns Butims (Roman Butym) ir ukraiņu fotogrāfs, kurš dzīvo Krakovā, Polijā. Romāns nodarbojas ar māksliniecisko, reklāmas un reportāžas fotogrāfiju. Viņa darbi publicēti «World Press Photo» Instagram kontā, kā arī tiešsaistes žurnālos «Photo Vogue Italia» un «The Eye of Photography Magazine».

 

Pavlo Kiriks (Pavlo Kyryk) ir ukraiņu rakstnieks un grafiķis, kurš dzīvo Krakovā, Polijā. Viņš ir Krakovas pilsētas mākslinieku stipendijas 2024 un izdevniecības «Smoloskyp» literārā konkursa (Kijeva, 2016) laureāts. Viņš sadarbojies ar Nacionālo muzeju Krakovā, strādājot digitalizācijas nodaļā.

 

Izstādi «Derīguma termiņš»galerijā «DOM» var aplūkot no 5. līdz 27. jūlijam. Atklāšana gaidāma 5. jūlijā plkst. 19.00. Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda un «Tālavas sidra» atbalstu.